Variációk palacsintára

Töltve, hajtva, sósan, édesen, rakottan. Vékonyan és vastagon. Hétköznapra, ünnepekre. Ínyenceknek, diétázóknak, ételérzékenyeknek. A palacsintából számtalan variáció létezik, amire viszont mindenképpen szükség van: egy jó recept és egy jó serpenyő.
Hogy ne ragadjon le a palacsinta
Vannak, akik szerint alapszabály, hogy a palacsintasütőben kizárólag palacsintát süssünk, másra ne használjuk. Azonban ennél fontosabb, hogy jó minőségű serpenyőt válasszunk. Az öntöttvas serpenyők még kevés zsiradékkal sem engedik letapadni a palacsintát, és nagyon finom ízt adnak a tésztának, azonban sokan jobban szeretik a kevésbé masszív edényeket. A kerámia és teflon serpenyők könnyűek, tapadásmentes bevonattal vannak ellátva, és a tisztításuk is egyszerű lesz.
Palacsinta alaprecept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szóda
- 1 csipetnyi só
- 4 evőkanál olaj + a sütéshez
Elkészítés:
A tojásokat habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd kevergetés közben fokozatosan a tejet, végül a szódát, a csipet sót és az olajat. A legegyszerűbb botmixerrel összekeverni a hozzávalókat, szép csomómentes lesz. A tészta nagyjából tejszín állagú kell legyen, se túl híg, se túl sűrű. Legalább 10 perc pihentetés után előre felhevített, forró serpenyőbe öntünk egy merőkanálnyi tésztát, és egy-két perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.
Hasznos tippek:
- 2-3 adagonként tegyünk egy kevés olajat a serpenyőbe, így biztos nem ég le a tészta. A legegyszerűbb szilikonecsettel megkenni a serpenyőt, és akkor nem lesz túl zsíros a palacsinta.
- Amikor a serpenyőbe öntjük a tésztát, minden irányba döntsük meg, így egyenletesen szétterül.
- A profik levegőbe repítve is megfordíthatják a tésztát, de akinek nem megy, az egy kenőkéssel lazítsa fel körben a palacsinta széleit, kicsit rázza meg a serpenyőt, és ha már mozog a tészta, jöhet a fordítás.
- A palacsinták nem hűlnek ki, ha langyos sütőbe tesszük őket, vagy egy forró vízzel teli lábasra helyezett tányérra.
- Cukor is kerülhet a tésztába, de ne túl sok, mert könnyen leég. (Az édes palacsinták jobb ízt kapnak vajban sütve, az olaj helyett.)
- Ha sütés közben apró lyukak jelennek meg a tésztában, akkor túl forró a zsiradék, hagyni kell kicsit lehűlni.
- A kész palacsintákat le is lehet fagyasztani, zsírpapírt téve közéjük.
Palacsinta liszt és tej nélkül?
Gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a palacsintáról. A készen kapható gluténmentes lisztek mellett hajdinából, zabpehelyből, kukoricalisztből, rizslisztből, gesztenyelisztből, kókuszlisztből vagy mandulalisztből is kikeverhető a tészta. Sőt akár teljesen elhagyható a liszt: tej, tojás, túró és pudingpor egyvelegéből olyan finom palacsinta süthető, mint a hagyományos.
A laktózérzékenyek pedig teljesen elhagyhatják a tejet a receptből, vagy lecserélhetik növényi tejre.
Nemcsak a lekváros, a túrós vagy a kakaós palacsinta hódít
Zöld palacsinta?
Ha egy maréknyi spenótot turmixolunk a tésztába, trendi színes palacsintákat süthetünk. Lehet tölteni sajttal, sült zöldségekkel, paradicsomszósszal, tejföllel, gombával, hússal is. Kevésbé zöld, de szintén nagyon finom, ha egy kis kapor és sajt kerül a tésztába.
Amerikai módra
Ha a tésztából elhagyjuk a szódát, helyette egy csomag sütőport és némi cukrot keverünk hozzá, vastagabb, szivacsosabb állagú palacsintákat kapunk. Kínálhatjuk lekvárral, csokiöntettel, juharsziruppal, sőt a tésztába rakhatunk különféle gyümölcsöket, mandulát is. Cukor nélkül, több csipet sóval pedig a reggeli tükörtojás és sült bacon mellé illik majd remekül.
Legyen a palacsinta szülinapi torta!
Az elkészült palacsintákat tegyük egymásra, kerüljön közéjük rétegekben darált dió, baracklekvár, esetleg egy kis reszelt alma is. A tetejét öntsük le olvasztott csokival. Hidegen, másnap is mennyei lesz! Ha a tésztába teszünk egy kis kávét, töltelékként pedig rumos-tejszínes mascarponét használunk, és megszórjuk kakaóval, akkor tiramisus palacsintatortát kapunk.
Vagy legyen inkább pizza?
Sűrűbb palacsintatésztához keverjünk fűszereket és zöldségeket, például bazsalikomot, oreganót, sót, borsot, aprított paprikát, paradicsomot, hagymát. Öntsük egy kerek tepsibe, a tetejét szórjuk meg sajttal, és előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig. Tetszés szerint a sajton túl mehet rá bármilyen feltét.
Sütőben sütve a palacsintatésztából remek süteményeket is készíthetünk. Egy kis cukorral és sok-sok gyümölccsel együtt süssük 180 fokon 30 percig.
Ha mégsem sikerül, akkor is isteni lesz!
Folyton szétszakad, túl folyós, túl sűrű vagy csomós a tészta? Akkor legyen császármorzsa! Öntsünk több tésztát a serpenyőbe, körülbelül ujjnyi vastagon. Ha az alja már megsült, fordítsuk meg, majd fakanállal daraboljuk össze. Aranybarnára sülve már tálalhatjuk is.
Vagy keverjünk a tésztához néhány evőkanál cukrot, egy kis sütőport, öntsük muffin formákba, szórjuk meg gyümölcsökkel, csokireszelékkel, és süssük készre.
+1 tipp a palacsintatésztához
Nem kell a panírozással bajlódni, ha egy kicsit több lisztet adunk a palacsintatésztához, és ebben forgatjuk meg a húst, a zöldségeket, a gombát. Ugye, milyen egyszerű? Még almát, körtét is bundázhatunk, de akkor só helyett cukor kerüljön a tésztába.