Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

Szalagos farsangra, rózsás Valentin-napra

Szalagos farsangra, rózsás Valentin-napra

Épphogy belesüppednénk a karácsonyi ünnepek utáni borongós januárba, de máris itt a február, a mozgalmas farsanggal és az érzelmes Valentin-nappal. Nem kérdés, hogy milyen desszert kerüljön az asztalra: csakis finom, édes fánk!

Szalagos fánk farsangra

A farsang nem is lehet az igazi szalagos fánk nélkül. Hogy mitől lesz szalagos? Attól, hogy az aranybarnára sült gömbölyű fánk közepén egy világos sáv fut végig. Ez akkor keletkezik, amikor az olajban félig fedő alatt sütjük a tésztát, azután megfordítva fedő nélkül. A középső részen kevesebb forróság éri a fánkot, ott lesz mutatós szalagos.

Hogyan lesz tökéletes a szalagos fánk?

  • Ne legyen túl kemény a tészta! Akkor jó, ha kicsit lágy, és pont formázható.
  • A tésztába kerüljön bele egy kis rum, mert az alkoholtól szép felfújt, kerek lesz a fánk.
  • Formára szaggatás után is pihentessük a tésztát mintegy 10-15 percig.
  • Legalább akkora lábast válasszunk a sütéshez, amelyben kényelmesen elfér négy darab fánk, és nem fröccsen ki belőle sütés közben az olaj.
  • Az olaj hőmérséklete legyen 160-170 fok közötti. Egy falatnyi kis tésztadarabbal ellenőrizhető az ideális hőmérséklet: ha lebeg az olaj tetején és buborékok kísérik, akkor már pont jó.
  • Minden kör fánksütés előtt ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét, ne legyen túl forró vagy kihűlt, se túl kevés mennyiség az edényben.
  • Ha túlságosan habzik az olaj, akkor sok tésztát tettünk bele, és hirtelen lehűlt. Ekkor szedjük ki a fánkokat, és forrósítsuk újra a zsiradékot.
  • Az elkészült fánkokat ne halmozzuk egymásra forrón, mert összeeshetnek a gőztől. Papírtörlőre kiszedve egyszerűen leitatható róluk a felesleges olaj is.

A szalagos fánk finom baracklekvárral lesz tökéletes. Ez kerülhet a kész fánk tetejére, ekkor még sütés előtt nyomkodjuk meg kicsit a tetejét-közepét, hogy meglegyen a helye. Vagy nyomózsákból fel is lehet tölteni utólag a kész fánkokat a lekvárral. Miután langyosra hűltek, szórjuk meg jól porcukorral.

Rózsafánk Valentin-napra

Ez a virág mintájú, gyönyörű fánk a Valentina-napi vacsora díszdesszertje lesz! Persze nemcsak látványos édesség, de szuper finom is. Talán bonyolultnak tűnik az elkészítése, ám egyáltalán nem az, még keleszteni sem kell a tésztát. A titka a többféle méretű fánkszaggató és az ügyes kezek.

Rózsafánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanálnyi rum
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • lekvár a díszítéshez

Elkészítés:

Egy nagy tálban összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a cukrot, a tojássárgákat egy csipet sóval és a rummal. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy puha, jól gyúrható tészta legyen belőle. Letakarva fél órán át pihentetjük, azután szép vékonyra kinyújtjuk, háromféle nagyságú fánkszaggatóval különböző nagyságú darabokat vágunk ki belőle.

A legnagyobb darab kerül alulra, a széleit pár helyen bevágjuk, ezek lesznek a szirmok. A közepét kicsit megnedvesítjük. Rátesszük a közepes nagyságú korongot, bevágjuk a széleit, nedvesítjük, végül rákerül a legkisebb tésztakarika. Középen nyomjuk össze az ujjunkkal a rétegeket, hogy ne essenek szét.

Forró, 170 fokos olajban, lassú tűzön szép világosbarnára sütjük a rózsákat. Amikor picit kihűltek, mindegyik közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, és meghintjük porcukorral.

Virágos tippek:

  • A tésztakarikákat meg lehet kenni tojásfehérjével is, amikor egymásra kerülnek, szépen összeragasztja őket.
  • Ha nincs háromféle méretű fánkszaggatónk, használhatunk különböző méretű poharakat is a formázáshoz.
  • Egyszerre csak 4 rózsafánk süljön a serpenyőben, lábasban, mert így könnyen és gyorsan, egy-két perc alatt elkészülnek.
  • A legkisebb tésztakarikával lefelé tegyük az olajba, szépen szétnyílnak és megbarnulnak, akkor kell megfordítani.
  • Az olaj kellően forró legyen minden adagnál!
  • Nem szabad sokáig sütni a virágos fánkokat, mert hamar kiszáradnak.
  • A lekvár helyett kerülhet a közepükre csokigolyó, cukrozott meggy vagy aszalt gyümölcs is!
Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek