Nem kacsa: Márton napra omlós kacsa is sülhet

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjtöt megelőző utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy lakomát szokás csapni. Bár a hagyományok szerint ilyenkor a liba a favorit, mégis egyre többen választják az omlós kacsasültet.
Márton-napi szokások
A legenda szerint, amikor Szent Mártont püspökké akarták megválasztani, egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, és elárulták őt. Ezért aztán a helyiek elhallgattatták a szárnyasokat, és ha már levágták, meg is sütötték, amit nagy eszem-iszom követett. Úgy tartották, minél többet esznek és isznak, annál több erőt és egészséget vesznek magukhoz a következő esztendőre.
Egy jó lakmározást manapság sem szokás kihagyni, pláne, ha régi hagyomány diktálja. De aki nem ragaszkodik a libához, az egy mennyei kacsasülttel is megünnepelheti Márton napját.
Hogyan lesz belül omlós, kívül ropogós a kacsasült?
A titok nyitja, hogy a kacsát előbb magas hőfokon meg kell kissé pirítani, majd közepes hőmérsékleten készre sütni, végül pedig ismét magas hőfokon rápirítani egy kis mázt.
Sós tipp:
A kacsát sütés előtt alaposan be kell sózni kívül-belül, és legalább fél napig állni hagyni. A só szépen felpuhítja a hús rostjait, így lesz majd belül finom omlós.
250 fokra előmelegített sütőben, a kacsát tepsibe helyezve, egy kis vizet aláöntve, mellével felfelé fordítva kb. 15-20 percig süssük, amíg kellemes, barna színt kap a bőre. Ezután a hőfokot vegyük le 150 fok körülire, majd kilónként 40 percet számítva süssük tovább a húst. Minden 40 perc leteltével fordítsuk meg, és locsoljuk meg a kiolvadt zsírjával.
Bőrös tipp:
A kacsa bőre alatt vastagabb zsírréteg található, mint például a csirkénél, és bár a zsír szaftosabbá teszi a húst, túl zsírosan nem lesz finom. Ezért szurkáljuk meg a kacsa bőrét egy hegyes késsel, az apró lyukakon át ki tud folyni a zsír. De ügyeljünk arra, hogy csak a bőrt szúrjuk át, a húst ne!
Ha letelt a sütési idő, a kiolvadt zsír és húslé egy részét öntsük lábasba. Keverjünk hozzá egy kanál mézet, egy kevés narancslét, és forraljuk szirup sűrűségűre. Vonjuk be a mázzal a kacsát, és újra 250 fokon pirítsuk rá mintegy 15 perc alatt. (A mézes máz helyett tejjel is átkenhetjük a kacsát.)
Ropogós tipp:
Máz nélkül is ropogós lehet a kacsa bőre. Miután omlósra sült a hús, vegyük ki a sütőből, és egyszerűen egy serpenyőben pirítsuk készre. Így lesz kívül-belül tökéletes.
Konfitálás
Újra trendben a régi módszer! A konfitálás lényege, hogy bő zsírban, alacsony hőmérsékleten süssük a kacsát. Ilyenkor plusz zsiradékot is be kell szerezni a hús mellé, de igazán szaftos lesz a végeredmény. A zsír megvédi a kacsát a kiszáradástól, és nagyon finom ízt ad neki. Lehetőleg olyan tepsit válasszunk, amelyben a zsír ellepheti a húst, vagy feldarabolt kacsához, combok, mellek sütéséhez alkalmazni ezt a módszert.
Milyen fűszerek illenek a kacsához?
A kacsához általában az egyszerűség illik, elég neki csak a sózás is. De ízlés szerint fűszerezhetjük még borssal, rozmaringgal, majorannával, fokhagymával, csillagánizzsal, zellerrel. Ha karácsonykor is kacsát készítünk, narancsból, citromból, fahéjból és szegfűszegből ünnepi fűszersót keverhetünk. A kacsa sülhet önmagában, vagy hagymaszeleteken, narancskarikákon, burgonyán.
Töltelék tipp:
A kacsa hagyományos tölteléke zsemlével, csirkemájjal, tejjel, hagymával és fűszerekkel készül, azonban tölthetjük káposztástésztával, aszalt szilvával, gesztenyével, birsalmakompóttal is.
Ha elkészült a kacsa, a kisült zsírját bűn lenne kiönteni! Nemcsak sütésnél, főzésnél vehetjük majd nagy hasznát, de kenyérre kenve, lilahagymával is isteni finom.
Jöhet a tálalás!
Köretek, amelyeket különösen szeret a kacsa:
- dinsztelt káposzta
- túrós nudli
- knédli
- tepsis burgonya
- karamellás fehérkáposzta
- krumplipüré
- burgonyalángos
- tócsni
- káposztástészta
- káposztásrétes
- franciasaláta
- sült birsalma
- fehérborban párolt mézes körte és alma
- lilahagymadzsem
Márton napján a hagyomány szerint tilos mosni, teregetni, takarítani, így aztán minden időnket az omlós kacsasült elkészítésére és bekebelezésére fordíthatjuk. Jó étvágyat!