Mindent a muffinról: alaprecept és extrák
A muffin az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb sütemény. Azért lett ilyen nagy kedvenc, mert még a teljesen kezdők is bátran nekiállhatnak a sütésnek, a gyakorlottabbak pedig bátran kísérletezhetnek vele, és mesés desszertkölteményekkel hódíthatnak. Mutatjuk a kedvenc muffinízeket, és adunk néhány tippet, hogy tökéletesen sikerüljön már elsőre is.
A muffintésztához nem kell semmilyen extra, nehezen beszerezhető alapanyag, sem drága konyhai robotgép. Szinte percek alatt összeállítható a tésztája, és hamar meg is sül a sütőben. Ami viszont nagyban megkönnyíti az elkészítését, az egy jó kis muffin sütőforma.
Milyen legyen a muffin sütőforma?
A hagyományos fémformák és muffitepsik jó stabilak, és kiváló a hőelosztásuk. A legtöbb tapadásmentes bevonatú, így nem kell feltétlenül ezekben sem papírt használni. A szilikon sütőforma igen közkedvelt, mert könnyen tisztítható, és a kész muffin is egyszerűen kiszedhető belőle. Azoknak, akik gyakran sütnek muffint, tésztaadagolót és a díszítéshez nyomózsákot is érdemes beszerezniük.
A muffin sütőformáknak egyértelműen ott a helye minden konyhában, mert nemcsak muffin süthető bennük. Szuper kényelmes lesz ezentúl omlettet, minipizzát, bundáskenyeret, hústekercset, krumplirózsát, fasírtot, kakaóscsigát, túrósbatyut vagy fagyit készíteni!
Muffin alaprecept 12 darabhoz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 dl tej vagy joghurt
- 1 tk vaníliaaroma vagy vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 20 g étkezési keményítő (elhagyható)
Elkészítés:
A lisztet, a keményítőt, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban. A vajat keverjük ki habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat. Mehet bele a tej, a vanília és kis adagokban a lisztes keverék. A tésztát töltsük bele a muffinformákba, de csak háromnegyed részig, hogy legyen hová magasodniuk sütés közben. Ha szükséges, a tészta alá muffinpapírt is tehetünk. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre is sül.
Tippek, hogy tökéletes legyen a muffin:
- A száraz és nedves hozzávalókat érdemes mindig külön összekeverni, a kettőt együtt pedig nem szabad túldolgozni, mert kemény lesz a sütemény.
- A nyers tészta ne álljon sokáig, ugyanis kimegy belőle a levegő, és összeesik a muffin.
- A vaj, a tej, a tojás ne legyen hideg, hanem szobahőmérsékletű. A hideg vajban nem keletkeznek légbuborékok, és a tészta nem lesz könnyű, omlós. (Ha nincs vaj otthon, olaj is használható.)
- Aki nem ehet tojást, vagy éppen kifogyott belőle, az helyettesítheti natúr joghurttal, pürésített banánnal vagy almával is.
- Még omlósabb lesz a muffin, ha a tej helyett író kerül bele, és még egy kis plusz szódabikarbóna.
- A tésztát a muffinformákba a legegyszerűbb fagylaltos kanállal beleadagolni.
- Amit az alapmasszába teszünk, például a gyümölcsök, a csokoládé vagy a magok mennyiségét ne túlozzuk el, mert lehúzzák a könnyű, levegős tésztát.
- A tűpróba nagyon hasznos! A legtöbb muffin 15 perc alatt is megsül, de érdemes ellenőrizni. Egy hústűt szúrjunk a közepébe: ha tisztán jön ki belőle, akkor készen is van a muffin. Ha még ragacsos a tű, akkor néhány perc múlva újra ellenőrizni kell.
- A készre sült muffinokat rögtön ki kell szedni a meleg formából, mert a hő hatására kicsit tovább sülnek, és könnyen kiszáradnak.
- Díszítés előtt hagyjuk kicsit kihűlni a süteményeket, így nem fog elfolyni a tetején a krém vagy a hab.
- A megmaradt muffinokat légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten kell tárolni, néhány napig jó frissek maradnak. (Nagyobb mennyiség esetén máz és töltelék nélkül lefagyaszthatók, egy-két hónapig is elállnak a mélyhűtőben.)
A muffin százféleképpen is ízesíthető
Az alap muffin gyorsan elkészül, de ha nem kell sietni, és marad rá idő, a tetejére mindenféle cukormáz, citrommáz, morzsa, tortadara, tejszínhab, színes cukordrazsé, gyümölcsvelős, csokoládés, mascarponés vagy pirított mandulás feltét is kerülhet.
Mivel ízesíthető a muffintészta?
A gyümölcsös muffinok nagyon hódítanak: egy bögrényi áfonya, barack, málna, eper, alma, mangó, ribizli, de bármilyen gyümölcs elkeverhető a tésztában, aszalva is. Reszelhető bele vagy rá a tetejére finom kókusz.
Az olajos magokat is szereti ez a sütemény, a mandulát, diót, mogyorót. A magoknál maradva még szezámmag, tökmag és mák is kerülhet bele.
Csokoládé minden mennyiségben! Étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé. De sima kakaóval vagy kávéval is ízesíthető. Gyümölcsökkel, magokkal keverve pláne!
Sós változatokban nyerő a füstölt sajt, a túró, a sonka, a kolbász, a virsli, a gomba, a tojás, a rizs, és persze mindenféle zöldség: krumpli, hagyma, spárga, karfiol, répa, brokkoli, kukorica, lencse, sütőtök, mangold, cékla.
A muffinokat meg is lehet tölteni, például lekvárral, pudinggal, nutellával. Sütés előtt a félig rakott formákba kerülhet a töltelék, majd rá kell kanalazni a maradék tésztát.
És jöjjenek a manapság legtrendibb muffin-extrák: rózsavíz, levendulavirág, gyömbér, chili, bodza, habcsók, oreo, kóla, kardamom, tejbegríz, kökény, popcorn, chiamag.