Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

Minden, ami egy jó grillpartihoz kell

Minden, ami egy jó grillpartihoz kell Megérkezett a jó idő, irány a Kerti-party! A konyhából végre kimehetünk a szabadba, indulhat a grillezés a kertekben, a teraszokon, az erkélyeken. Hogy mi mindenre lesz szükség? Megfelelő eszközökre, minőségi alapanyagokra, jól tervezett menüre, ügyes kezekre és persze egy vidám, éhes társaságra.

Melyik a legjobb grillsütő?

A megfelelő grillsütő kiválasztásánál fontos szempont, hogy hová kerül, mekkora hely áll a rendelkezésre, és mekkora társaságnak készülnek majd az ételek. Legyen stabil, jól szellőző, nagy grillfelületű és egyenletes melegítésű.

A hagyományos faszenes mellett már gázgrillekből, elektromos grillsütőkből és grillkandallókból is nagy a választék. Mindnek megvan a maga előnye.

Az elektromos grillsütő és a gázgrill könnyen tisztítható, kényelmes használatú, és egyszerű rajta egyenletesen sütni. Nem kell bajlódni a begyújtással, könnyű szabályozni a hőfokot, a faszén tárolásával sincsen gond. Kezdő grillezők kedvencei!

A faszenes grilleknek viszont megvan a maguk egyéni varázsa, hangulata. A faszén füstje jellegzetes, pikánst ízt ad az ételeknek. Igaz, az elektromos és gázgrillekkel szemben több időt, figyelmet igényel. Be kell szerezni a száraz faszenet, fel kell fűteni a grillt, és biztosítani kell az egyenletes hőt.

Legyen minden kéznél!

Ha már megvan az ideális grillsütő, mindent készítsünk elő, amire csak szükségünk lesz sütés közben. Alapszabály, hogy a tüzet és az ételt nem hagyjuk magára.

Amire mindenképpen szükség lesz:

·       faszenes grillhez begyújtó

·       grillhőmérő

·       hosszúnyelű grillfogó, grillcsipesz

·       nyársak

·       fordítólapátok, spatulák

·       többágú villák, grilltűk

·       darabolókések, ecsetek

·       halsütő kosár

·       sütőformák

·       grillkesztyű

·       tálak, tálcák, tányérok

·       a tisztításhoz grillkefe

Húsok grillezése

A méret a lényeg! A hússzeletek ne legyenek vastagok, mert különben nem sülnek át, kb. 1 cm vastagságú szeletek az ideálisak. Grillezéshez csakis friss húst használjuk, nem jó mélyhűtött húst. Sütés közben nem szabad villával megszúrkálni, mert kifolyik a leve, a zsírja, és hamar kiszárad. Csipesszel vagy lapáttal kell megforgatni. De a forgatást sem szabad túlzásba vinni, nehogy elveszítse a hús a szaftját. Elég egyszer átfordítani, amikor már a teteje és az oldala is kifehéredett. A nyársakat azonban többször is meg kell forgatni, hogy egyenletesen süljenek meg a rátűzött húsok.

A könnyen széteső húsfélék, halak grillezéséhez praktikus megoldás a grillezőtálca, így nem tapad a rácsra az étel, és könnyen leemelhető.

Tippek:

·       Válasszunk kicsit zsírosabb húst, mert a sovány kiszárad, és rágós lesz. Ha mégis sovány húst sütünk, tekerjük bele szalonnába.

·       Grillezés előtt ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és könnyebben kiszárad.

·       Sütés előtt dörzsöljük át egy kis citrommal, akkor felpuhulnak a rostok.

A saját pác a legjobb

A pác omlóssá és szaftossá teszi a húst. Azért is hasznos, mert védőréteget képez, és megőrzi az értékes tápanyagokat, finom ízeket. Nem kell sok összetevő, legfeljebb három-négyféle ízesítőt kapjon a pác. Készülhet olívaolajból, borecetből, mézzel, szójaszósszal is. Ne sózzuk, mert az elvonja a nedvességet, és kiszárítja a húst. A húsokat legalább 2 óráig (maximum 6 óráig) hagyjuk a pácban. A halaknak elég 1 óra, a zöldségeknek ½ óra is.

Milyen fűszer illik a húsokhoz, halhoz?

Sertés: mustár, zsálya, bors, bazsalikom
Marha: fokhagyma, babér, kömény, szerecsendió, bors, mustár
Csirke: rozmaring, fehér bors, koriander, fokhagyma, citrom, mustár
Bárány: menta, paprika, babér, rozmaring, hagyma, fokhagyma
Hal: citrom, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, kapor, chili, fokhagyma

Tipp:

·       Fontos, hogy a pác üveg vagy rozsdamentes acél tálban készüljön, semmiképpen sem műanyag edényben!

Vegetáriánus fogások

Grillezéskor szinte mindig a húsmentes fogások fogynak el leghamarabb, még akkor is, ha társaság javarésze nem vegetáriánus. Ezért érdemes sok zöldséggel készülni. Milyen zöldségek szeretik a grillt? Például a gomba, kaliforniai paprika, cukkini, édeskömény, sárgarépa, padlizsán, lilahagyma. A kukoricát és a burgonyát grillezéshez kicsit elő lehet főzni.

Természetesen a sajt sem maradhat ki! Kemény sajtot vagy kifejezetten grillsajtot válasszunk. Minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál magasabb hőmérsékleten kell majd sütni. A grillsajtot is lehet pácolni, fűszerezni sütés előtt.

A végén jöhet a desszert!

Egy kis grillezett alma, körte, banán vagy barack. Fahéjjal fűszerezve, mézzel, joghurttal tálalva. De tökéletes akkor is, ha csokiba mártva vaníliafagylalttal fogyasztjuk.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek