Minden, ami egy jó grillpartihoz kell

Melyik a legjobb grillsütő?
A megfelelő grillsütő kiválasztásánál fontos szempont, hogy hová kerül, mekkora hely áll a rendelkezésre, és mekkora társaságnak készülnek majd az ételek. Legyen stabil, jól szellőző, nagy grillfelületű és egyenletes melegítésű.
A hagyományos faszenes mellett már gázgrillekből, elektromos grillsütőkből és grillkandallókból is nagy a választék. Mindnek megvan a maga előnye.
Az elektromos grillsütő és a gázgrill könnyen tisztítható, kényelmes használatú, és egyszerű rajta egyenletesen sütni. Nem kell bajlódni a begyújtással, könnyű szabályozni a hőfokot, a faszén tárolásával sincsen gond. Kezdő grillezők kedvencei!
A faszenes grilleknek viszont megvan a maguk egyéni varázsa, hangulata. A faszén füstje jellegzetes, pikánst ízt ad az ételeknek. Igaz, az elektromos és gázgrillekkel szemben több időt, figyelmet igényel. Be kell szerezni a száraz faszenet, fel kell fűteni a grillt, és biztosítani kell az egyenletes hőt.
Legyen minden kéznél!
Ha már megvan az ideális grillsütő, mindent készítsünk elő, amire csak szükségünk lesz sütés közben. Alapszabály, hogy a tüzet és az ételt nem hagyjuk magára.
Amire mindenképpen szükség lesz:
· faszenes grillhez begyújtó
· grillhőmérő
· hosszúnyelű grillfogó, grillcsipesz
· nyársak
· fordítólapátok, spatulák
· többágú villák, grilltűk
· darabolókések, ecsetek
· halsütő kosár
· sütőformák
· grillkesztyű
· tálak, tálcák, tányérok
· a tisztításhoz grillkefe
Húsok grillezése
A méret a lényeg! A hússzeletek ne legyenek vastagok, mert különben nem sülnek át, kb. 1 cm vastagságú szeletek az ideálisak. Grillezéshez csakis friss húst használjuk, nem jó mélyhűtött húst. Sütés közben nem szabad villával megszúrkálni, mert kifolyik a leve, a zsírja, és hamar kiszárad. Csipesszel vagy lapáttal kell megforgatni. De a forgatást sem szabad túlzásba vinni, nehogy elveszítse a hús a szaftját. Elég egyszer átfordítani, amikor már a teteje és az oldala is kifehéredett. A nyársakat azonban többször is meg kell forgatni, hogy egyenletesen süljenek meg a rátűzött húsok.
A könnyen széteső húsfélék, halak grillezéséhez praktikus megoldás a grillezőtálca, így nem tapad a rácsra az étel, és könnyen leemelhető.
Tippek:
· Válasszunk kicsit zsírosabb húst, mert a sovány kiszárad, és rágós lesz. Ha mégis sovány húst sütünk, tekerjük bele szalonnába.
· Grillezés előtt ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és könnyebben kiszárad.
· Sütés előtt dörzsöljük át egy kis citrommal, akkor felpuhulnak a rostok.
A saját pác a legjobb
A pác omlóssá és szaftossá teszi a húst. Azért is hasznos, mert védőréteget képez, és megőrzi az értékes tápanyagokat, finom ízeket. Nem kell sok összetevő, legfeljebb három-négyféle ízesítőt kapjon a pác. Készülhet olívaolajból, borecetből, mézzel, szójaszósszal is. Ne sózzuk, mert az elvonja a nedvességet, és kiszárítja a húst. A húsokat legalább 2 óráig (maximum 6 óráig) hagyjuk a pácban. A halaknak elég 1 óra, a zöldségeknek ½ óra is.
Milyen fűszer illik a húsokhoz, halhoz?
Sertés: mustár, zsálya, bors, bazsalikom
Marha: fokhagyma, babér, kömény, szerecsendió, bors, mustár
Csirke: rozmaring, fehér bors, koriander, fokhagyma, citrom, mustár
Bárány: menta, paprika, babér, rozmaring, hagyma, fokhagyma
Hal: citrom, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, kapor, chili, fokhagyma
Tipp:
· Fontos, hogy a pác üveg vagy rozsdamentes acél tálban készüljön, semmiképpen sem műanyag edényben!
Vegetáriánus fogások
Grillezéskor szinte mindig a húsmentes fogások fogynak el leghamarabb, még akkor is, ha társaság javarésze nem vegetáriánus. Ezért érdemes sok zöldséggel készülni. Milyen zöldségek szeretik a grillt? Például a gomba, kaliforniai paprika, cukkini, édeskömény, sárgarépa, padlizsán, lilahagyma. A kukoricát és a burgonyát grillezéshez kicsit elő lehet főzni.
Természetesen a sajt sem maradhat ki! Kemény sajtot vagy kifejezetten grillsajtot válasszunk. Minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál magasabb hőmérsékleten kell majd sütni. A grillsajtot is lehet pácolni, fűszerezni sütés előtt.
A végén jöhet a desszert!
Egy kis grillezett alma, körte, banán vagy barack. Fahéjjal fűszerezve, mézzel, joghurttal tálalva. De tökéletes akkor is, ha csokiba mártva vaníliafagylalttal fogyasztjuk.