Melyik a legjobb edénytípus? Lássuk a bevonatokat!

A fazekak, lábasok, serpenyők a legfontosabb konyhai eszközök közé tartoznak. A választék igen széles: teflon, gránit, réz, alumínium, kerámia, és még megannyi lehetőség. Vásárláskor az áron túl nemcsak az edény mérete fontos szempont, de az anyaga, bevonata is.
A minőségi edények nagymértékben megkönnyítik a sütést, főzést. Bizonyos edénytípusokban hamarabb megfőhet az étel, nem kell tartani attól, hogy odakozmál, mellékíze lesz, vagy káros vegyületek oldódnak ki. Melyik edényt válasszuk? Lássuk a leggyakoribb edénytípusokat:
Alumínium edények
Az alumínium edények igen elterjedtek, nagy előnyük, hogy könnyűek, olcsóak, és gyorsan felmelegszik bennük az étel. Használatukkor azonban jobb elkerülni a túl savas vagy túl sós ételek készítését, mert tönkretehetik a bevonatot, kioldódhat némi alumínium is. És persze mikrohullámú sütőbe nem valók!
Zománcozott edények
Ezek az edények szinte minden konyhában megtalálhatók. Nemcsak főzni jó bennük, az étel tárolására is kiválóak, mivel a zománc védelmet nyújt az oxidációtól. A zománcbevonattal óvatosan kell bánni, nem szabad súrolni, dörzsölni, mert hamar elkophat, lepereghet, és akkor könnyen leég benne az étel. Érdemes vastag bevonatú edényt választani.
Öntöttvas edények
Reneszánszukat élik manapság. Az öntöttvas edények vastag falúak, egyenletesen oszlik szét bennük a hő, a zsiradék nem hevül túl bennük, így az étel sem ég le. Bármilyen típusú tűzhelyen használhatók, és ha még ki is oldódna belőlük némi vas a sütés, főzés alatt, az az emberi szervezet számára nem veszélyes, sőt vegánoknak, vérszegényeknek még jót is tehet. Az öntöttvas súlya nem elhanyagolható, a jó edények legalább 3 kg-nál kezdődnek. Minden használat után meg kell tisztítani, vékonyan kiolajozni, és száraz helyen tárolni. Ez meggátolja a rozsdásodást.
Tipp: A felforrósodott öntöttvas edényre ne öntsünk hideg vizet, mert megrepedhet!
Rozsdamentes acél edények
Nagyon kelendőek, mert rendkívül strapabíró edények. Ütésállók, kopásállók, tartósak, könnyen tisztíthatók. Használatuk közben nem kell aggódni a karcolódástól, jól bírják az erős tisztítószereket, és nem oldódik ki belőlük egészségre káros anyag. Indukciós tűzhelyen is használhatók, és mosogatógépben moshatók. Minél vastagabb a rozsdamentes acél edény alja és fala, annál egyenletesebben sül majd benne az étel.
Tipp: Nikkelérzékenység esetén jobb kerülni a használatát, helyette hőálló üveg vagy zománcozott edényt célszerű választani.
Teflon edények
A teflon gyorsan felmelegszik, és szinte zsiradék nélkül lehet benne sütni, főzni. Diétázók, fogyókúrázók kedvenc edénytípusa. Hátránya azonban, hogy ha megsérül a teflonbevonat, akkor jobb lecserélni újra, mert káros anyagok kerülhetnek át az ételbe. Itt is érdemes odafigyelni vásárláskor, hogy minél több rétegű legyen a bevonat. Késsel, villával ne nyúljunk a teflonhoz, mert könnyen sérül; kevergetéshez, forgatáshoz fakanalat, szilikon vagy hőálló műanyag eszközt vegyünk elő.
Tipp: A teflon a túlhevítést, illetve a hirtelen hőváltozást sem szereti, ezért ne pirítsunk benne, és sütés után közvetlenül ne tegyük ki hideg víznek.
Kerámia edények
Környezetbarát és biztonságos edénytípus. Az elkészült ételek tárolására is ideális, anyaga nem befolyásolja az elkészült ételek ízét. Arra vigyázni kell a kerámia edényeknél, hogy könnyen törnek, ezért óvatosan rakosgassuk, és a fémszivacsos dörzsölés is árthat nekik. Mint az öntöttvasnál és a teflonnál, itt is kerülni kell, hogy a forró edényt hideg vízbe merítsük, mert megrepedhet a hirtelen hőmérsékletcsökkenés miatt.
Tipp: A dísztárgyként vásárolt kerámia edényekből veszélyes ólom kerülhet az ételbe, ezeket nem szabad sütésre vagy ételek tárolására használni.
Üveg edények
Könnyen kezelhető, egyszerűen tisztítható, látványos és egészségbarát edények. Persze törékenyebbek a társaiknál, ezért érdemes mindig átvizsgálni fényben, nincs-e bennük légbuborék vagy zavaros részlet, nehogy sütés közben roppanjanak szét. Gyakran túlforrósodnak, könnyen megégethetjük magunkat, ha nem viselünk kesztyűt vagy speciális edényfogót.
A felsorolt edénytípusokon kívül akad még réz, titán, gránit és egyéb bevonatos is. A megfelelő kiválasztásához íme néhány általános vásárlási tipp.
Egy kis segítség a vásárláshoz:
• Bármilyen anyagból készüljenek az edények, két azonos típusból érdemesebb a vastagabb falú, vastagabb aljú, esetleg több tapadásmentes réteggel ellátott darabokat választani.
• A levehető fogantyúk igazán praktikusak, mert sütőbe is tehetjük az edényt, vagy a hűtőben tárolhatjuk benne az ételt.
• Hacsak nem extra népes a család, vagy nem nagyüzemben megy a főzés, a teljes készletek helyett jobb többféle edénytípusból összeválogatni, amire szükség van. Mert más edény passzol egy jó sülthöz, a párolt zöldségekhez, a levesekhez, a diétás fogásokhoz vagy az egytálételekhez.
• Anyagválasztáskor vegyük figyelembe az otthoni főzőlapot: kerámia vagy indukciós főzőlaphoz nem használható bármilyen edény.
• Kerüljük az olcsó portékát, mert a jó minőségű edény sokáig kiszolgálhatja a családot, és az egészségünket sem veszélyezteti.