Grillparti vagy bográcsbuli?

Akár grillen sülnek, akár bográcsban rotyognak, a szabadban készített ételek különleges íze és zamata olyan gasztroélményt nyújt, amit négy fal között, a konyhában nem lehet megtapasztalni. A finom fogások mellett persze a legnagyobb extrát a társaság adja, hiszen mi más hozná össze legjobban a családot, a barátokat, mint egy hangulatos kerti parti.
A grillrácsot vagy a bográcsot vegyük elő?
Bár a grillezés nagy divat lett az utóbbi években, a hagyományos bográcsozás még mindig toplistás a szabadtéri programok között. Mindkettőnek megvan a maga vonzereje. Egy bográcsban főtt szaftos pörköltre vagy gulyásra kevesen mondanának nemet, ám aki mégis, annak a grillen juthat jópár isteni vega falat. A grillen sült ételek kevésbé zsírosak, olajosak, egy jól megválasztott páccal a húsok, de még a sajtok, zöldségek is ínycsiklandóvá válhatnak.
A bográcsot vihetjük magunkkal kirándulásra, nyaralásra, grillezni pedig ma már akár a teraszon, de még egy kisebb erkélyen is lehet.
Nagy bulihoz nagy bogrács
Bográcsban főzni nem egy rövid, futó program, rá kell szánni az időt. De a bogrács szinte vonzza a nagy társaságot, mindenki kiveheti a részét az ételkészítésből. Amíg fő a halászlé, a lecsó, a pörkölt vagy a paprikás krumpli, addig van idő beszélgetni, mulatni, igazán együtt lenni.
A bográcsban főtt ételek izgalmasabb, összetettebb ízvilágot nyújtanak bármilyen más főzési technikánál. Noha vannak kötött receptek és alapvető elkészítési módok, el lehet engedni a fantáziát, és egyéni ízekkel, fűszerekkel, hozzávalókkal gazdagítani a megszokott fogásokat.
Mire lesz szükség a bográcsozáshoz?
Elsősorban egy megfelelő bográcsra. Halászléhez a bajai bogrács az ideális, ami alul szélesebb, felül szűkebb formájú, az alföldi bográcsban pedig, amely pont ellentéte, alul keskenyebb és felül szélesebb, készülhet a többi magyaros étel. Az anyagát tekintve választhatunk vasbográcsot, rozsdamentes acél, zománcozott vagy rézbográcsot is.
Szükség lesz még bográcsállványra, fedőre és persze a sütés-főzés alapvető kellékeire: fakanalakra, forgatólapátokra, sütőkesztyűre, késekre, bárdokra, edényekre, tányérokra.
Bográcstippek
- A tűzrakáshoz szélcsendes helyet kell keresni.
- A legjobb választás a tűzhöz az akácfa!
- Gyakran kell forgatni a bográcsot, hogy ne égjen le az étel.
- Ne legyen teljesen megtömve a bogrács, mert úgy nehezen sül át a belevaló.
- A húsok gyorsabban puhulnak, ha egy kis sörben vagy borban vannak megrotyogtatva.
Sok jó étel kis helyen is elfér
A bográcsozással szemben a grillezés nagy előnye, hogy egyszerre sokféle étel is készíthető. Így a diétázók, vegák, ételérzékenyek is mind jóllakhatnak, és nem is kell sokat várni, hogy elkészüljenek a remek fogások.
Mit grillezhetünk? Csirkét, halat, vadhúsokat, kolbászt, virslit, gombát, zöldségeket, gyümölcsöket, de még sajtot is! A grillezés fontos eleme a pácolás, amely omlóssá és szaftossá teszi a húst. Készülhet például olívaolajból, borecetből, mézzel vagy szójaszósszal.
Mire lesz szükség a grillezéshez?
A grillsütőt annak alapján válasszuk ki, hogy mekkora hely áll a rendelkezésre, és mekkora társaságnak készülnek majd az ételek. Álljon stabilan, jól szellőzhessen.
A hagyományos faszenes mellett már gázgrillekből és elektromos grillsütőkből is nagy a választék. Utóbbiaknál nem kell bajlódni a begyújtással, végig egyenletes hőfokot biztosítanak, így kezdő grillezők is könnyen boldogulnak majd a sütéssel.
Kell még begyújtó, ha mégis faszenes grillt választunk, és egy grillhőmérő is nagyon hasznos lehet. Az ételek elkészítéséhez jól jönnek a grillcsipeszek, grilltűk, nyársak, fordítólapátok. Különféle sütőformákat is beszerezhetünk, illetve a halakhoz direkt halsütő kosarat. Legyen kéznél a grillkesztyű és rengeteg tál, tálca, tányér.
Grilltippek:
- Alapszabály, hogy a tüzet és az ételt nem hagyjuk magára.
- A hússzeletek ne legyenek vastagok, mert különben nem sülnek át.
- Sütés közben nem szabad villával szúrkálni, mert kifolyik a leve, a zsírja, és hamar kiszárad.
- Grillezés előtt ne sózzuk meg a pácot, sem a húst, mert az elvonja a nedvességet, és könnyebben kiszárad.
- Grillezéshez ajánlott kifejezetten grillsajtot választani.
- A húsokat legalább 2 óráig hagyjuk a pácban, a halaknak elég 1 óra, a zöldségeknek ½ óra is.
A szabadtéri grillezés és bográcsozás élménye egy dologban mindig közös: ilyenkor összejön a család, együtt vannak a barátok, jó csapatépítő programnak is. Alkalom a nagy beszélgetésekre, az együttlétre. A finom ételek, a nagy eszem-iszom mellett az emberi kapcsolatok is szorosabbá válhatnak.