Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

Édes karácsony, avagy sütitippek az ünnepekre

Édes karácsony, avagy sütitippek az ünnepekre

Tudjuk, hogy nincs karácsony bejgli, zserbó és mézeskalács nélkül, és hogy mindenkinek megvan a maga jól bevált receptje, azonban profiknak és kezdőknek is jól jöhet néhány tipp az ünnepi desszertekhez. Mert megeshet, hogy a vendégek között akad pár válogatós, allergiás. Esetleg túl hamar elfogynak a sütik, és gyorsan kell rögtönözni valami finomságot, vagy éppen a maradék okoz fejtörést.

Az elmaradhatatlan bejgli

Bár a hagyományok szerint a diós bejglit rontás ellen kell enni, a mákos pedig bőséget hoz a házhoz, érdemes gesztenyéset is sütni. Főleg, ha kisgyerek van a családban. Már 1 éves kor alatt is csatlakozhat az aprónép az ünnepi bejglizéshez, mivel a gesztenye nem allergizál úgy, mint a dió vagy a mák. És azok sem maradnak le, akik épp allergiával küszködnek, vagy csak unják már a megszokott menüt. 

Ha pedig nem sikerülne a bejgli, vagy túl sok marad belőle, és kiszárad, akkor ki kell golyózni! A bejglit összemorzsolva, lekvárral vagy likőrrel lazítva gömböcskékre formázni, és belemártani olvadt csokoládéba. Extravagáns desszert lesz belőle.

Tipp: Gluténérzékenyek, paleósok számára búzaliszt helyett készülhet kókuszlisztből, mandulalisztből, szezámlisztből, konjaclisztből vagy rizslisztből is.

Zserbóból sosem elég

Azt mondják, a zserbósütésnél arra kell leginkább figyelni, hogy hatalmas mennyiségben készüljön. Mert félő, hogy még karácsony előtt elfogy az egész tepsi. Ha ez megtörténne, a zserbót is guríthatjuk, mint a bejglit.

A zserbógolyó isteni finom, elronthatatlan, és nagyon gyorsan elkészül:

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
15 dkg keksz
15 dkg dió
15 dkg baracklekvár
20 dkg étcsokoládé
egy kevés rum aroma

Elkészítés:
A kekszet és a diót ledaráljuk, hozzáadjuk a lekvárt, az aromát. Kis golyókat formázunk a masszából, majd betesszük ezeket fél órára a hűtőbe. A csokoládéból egy keveset lereszelünk, a többit vízgőz felett megolvasztjuk, az olvasztott csokiba szórjuk a reszeléket, és belemártogatjuk a golyókat. Meghinthetjük darált dióval, s miután megszilárdul a csokoládémáz, rögtön kínálhatjuk. 

Mézeskalácsgyártás

Nemcsak az ízével, de már az illatával is ünnepi hangulatot teremt. Felkerülhet a karácsonyfára, bekerülhet egy dobozba ajándékként, és jó mókává válhat, ha a gyerekekkel együtt készítjük.
Hogy tökéletes legyen a mézeskalács, ajánlott a tésztát akár egy éjszakán keresztül is pihentetni a hűtőben, és legfeljebb 5 mm vastagságúra nyújtani. Azután jöhetnek a csillagos, fenyőfás, angyalkás, hóemberes, rénszarvasos, csizmás formázók! Arra azonban ügyelni kell, hogy a kiszúrt sarkok ne legyenek se túl picik, se vékonyak, mert könnyen megéghetnek sütés közben. És ha a fára is felkerül belőlük, ne felejtsünk el kis lyukat fúrni rajtuk még a sütés előtt.

A díszítéshez tojásfehérje, porcukor, keményítő és nyomózsák szükséges, de ha valaki nem szeret pepecselni, belemártogathatja a cukormázba a mézeskalácsokat, vagy bevonhatja csokoládéval, marcipánnal.

Tipp: A kész mézeskalácsok légmentesen tárolva sokáig elállnak. Könnyen puhák maradnak, ha a dobozba egy-két almahéj is kerül.

Ne csak a bejglibe kerüljön mák!

Kiszáradt a kifli? A mákos guba örülni fog neki. Ráadásul úgy tartják, a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. A gubát érdemes tortaformában megsütni, mert gyönyörűen mutat majd a mákos-vaníliás rétegekre kerülő magas tojásfehérjehabbal. A desszertes asztal dísze lehet.

Karácsonyi aprók

Szinte minden aprósüteményt ünnepi csemegévé tehetünk, ha karácsonyi formákkal szaggatjuk ki a tésztát, vagy karácsonyi sütőformában sütjük. Így a linzer, az ishler is lehet édes száncsengő, hóember vagy csillag, és a muffin is sülhet például mikulás formára. A vajas kekszek remekül dekorálhatók sütipecséttel, a habcsók pedig már önmagában látványos nyalánkság, bátran tegyük oda a kávé, tea mellé.

Tipp: Az ételek, italok beszerzésekor a megfelelő konyhai eszközökről sem szabad megfeledkezni. Az ünnepi nagybevásárlás előtt nem árt egy gyors konyhai leltár, hátha éppen a karácsonyi sütőforma, a kínálótálca, a sütisdoboz vagy a csillagos sütikiszúró hiányzik.

Persze, ha édességről van szó, itt nincs vége a listának. Milyen sütemények szeretik még nagyon a karácsonyt? Hát a flódni, a fatörzs, a mézes krémes, a puszedli, a hókifli, a püspökkenyér, a pite, de még a moszkauer is.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek