Édes karácsony, avagy sütitippek az ünnepekre

Tudjuk, hogy nincs karácsony bejgli, zserbó és mézeskalács nélkül, és hogy mindenkinek megvan a maga jól bevált receptje, azonban profiknak és kezdőknek is jól jöhet néhány tipp az ünnepi desszertekhez. Mert megeshet, hogy a vendégek között akad pár válogatós, allergiás. Esetleg túl hamar elfogynak a sütik, és gyorsan kell rögtönözni valami finomságot, vagy éppen a maradék okoz fejtörést.
Az elmaradhatatlan bejgli
Bár a hagyományok szerint a diós bejglit rontás ellen kell enni, a mákos pedig bőséget hoz a házhoz, érdemes gesztenyéset is sütni. Főleg, ha kisgyerek van a családban. Már 1 éves kor alatt is csatlakozhat az aprónép az ünnepi bejglizéshez, mivel a gesztenye nem allergizál úgy, mint a dió vagy a mák. És azok sem maradnak le, akik épp allergiával küszködnek, vagy csak unják már a megszokott menüt.
Ha pedig nem sikerülne a bejgli, vagy túl sok marad belőle, és kiszárad, akkor ki kell golyózni! A bejglit összemorzsolva, lekvárral vagy likőrrel lazítva gömböcskékre formázni, és belemártani olvadt csokoládéba. Extravagáns desszert lesz belőle.
Tipp: Gluténérzékenyek, paleósok számára búzaliszt helyett készülhet kókuszlisztből, mandulalisztből, szezámlisztből, konjaclisztből vagy rizslisztből is.
Zserbóból sosem elég
Azt mondják, a zserbósütésnél arra kell leginkább figyelni, hogy hatalmas mennyiségben készüljön. Mert félő, hogy még karácsony előtt elfogy az egész tepsi. Ha ez megtörténne, a zserbót is guríthatjuk, mint a bejglit.
A zserbógolyó isteni finom, elronthatatlan, és nagyon gyorsan elkészül:
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
15 dkg keksz
15 dkg dió
15 dkg baracklekvár
20 dkg étcsokoládé
egy kevés rum aroma
Elkészítés:
A kekszet és a diót ledaráljuk, hozzáadjuk a lekvárt, az aromát. Kis golyókat formázunk a masszából, majd betesszük ezeket fél órára a hűtőbe. A csokoládéból egy keveset lereszelünk, a többit vízgőz felett megolvasztjuk, az olvasztott csokiba szórjuk a reszeléket, és belemártogatjuk a golyókat. Meghinthetjük darált dióval, s miután megszilárdul a csokoládémáz, rögtön kínálhatjuk.
Mézeskalácsgyártás
Nemcsak az ízével, de már az illatával is ünnepi hangulatot teremt. Felkerülhet a karácsonyfára, bekerülhet egy dobozba ajándékként, és jó mókává válhat, ha a gyerekekkel együtt készítjük.
Hogy tökéletes legyen a mézeskalács, ajánlott a tésztát akár egy éjszakán keresztül is pihentetni a hűtőben, és legfeljebb 5 mm vastagságúra nyújtani. Azután jöhetnek a csillagos, fenyőfás, angyalkás, hóemberes, rénszarvasos, csizmás formázók! Arra azonban ügyelni kell, hogy a kiszúrt sarkok ne legyenek se túl picik, se vékonyak, mert könnyen megéghetnek sütés közben. És ha a fára is felkerül belőlük, ne felejtsünk el kis lyukat fúrni rajtuk még a sütés előtt.
A díszítéshez tojásfehérje, porcukor, keményítő és nyomózsák szükséges, de ha valaki nem szeret pepecselni, belemártogathatja a cukormázba a mézeskalácsokat, vagy bevonhatja csokoládéval, marcipánnal.
Tipp: A kész mézeskalácsok légmentesen tárolva sokáig elállnak. Könnyen puhák maradnak, ha a dobozba egy-két almahéj is kerül.
Ne csak a bejglibe kerüljön mák!
Kiszáradt a kifli? A mákos guba örülni fog neki. Ráadásul úgy tartják, a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. A gubát érdemes tortaformában megsütni, mert gyönyörűen mutat majd a mákos-vaníliás rétegekre kerülő magas tojásfehérjehabbal. A desszertes asztal dísze lehet.
Karácsonyi aprók
Szinte minden aprósüteményt ünnepi csemegévé tehetünk, ha karácsonyi formákkal szaggatjuk ki a tésztát, vagy karácsonyi sütőformában sütjük. Így a linzer, az ishler is lehet édes száncsengő, hóember vagy csillag, és a muffin is sülhet például mikulás formára. A vajas kekszek remekül dekorálhatók sütipecséttel, a habcsók pedig már önmagában látványos nyalánkság, bátran tegyük oda a kávé, tea mellé.
Tipp: Az ételek, italok beszerzésekor a megfelelő konyhai eszközökről sem szabad megfeledkezni. Az ünnepi nagybevásárlás előtt nem árt egy gyors konyhai leltár, hátha éppen a karácsonyi sütőforma, a kínálótálca, a sütisdoboz vagy a csillagos sütikiszúró hiányzik.
Persze, ha édességről van szó, itt nincs vége a listának. Milyen sütemények szeretik még nagyon a karácsonyt? Hát a flódni, a fatörzs, a mézes krémes, a puszedli, a hókifli, a püspökkenyér, a pite, de még a moszkauer is.