Ebben még finomabb lesz a töltött káposzta!
Közeledik a karácsony, a halászlé és a bejgli mellé készülhet a töltött káposzta. Persze erről a fogásról is elmondható, mint a legtöbb hagyományos ünnepi ételről, hogy ahány ház, annyi szokás, recept és szakácsfortély, de aki még nem próbálta, az készítse el idén cserépedényben, mert isteni lesz!
Töltött káposztából nem érdemes kis mennyiséget főzni, mert több napon át fogyasztható, sőt a napok teltével egyre finomabb lesz. Bár elsősorban karácsonykor kerül az asztalra vagy disznótoros idején, aki nagyon szereti, az év bármely napján elkészítheti, akár egy-két személyes adagban. A káposztafőző cserépedényekből sokféle méretet kapni, és biztos, hogy nemcsak az ünnepeken kerül elő a konyhaszekrényből.
Miért jobb cserépedényben elkészíteni?
A káposztafőző cserépedényben készült fogások ízletesebbek, szaftosabbak, zamatosabbak lesznek, a hozzávalók, főleg a húsfélék nem száradnak ki. A zárt edényben jobban összeérnek az alapanyagok, és még a fűszerek íze is sokkal intenzívebb lesz. Nagy előnye a cserépedénynek, hogy nem kell sok zsiradékot használni benne, mert az edény falából felszabaduló gőz is rásegít arra, hogy tökéletesen átfőjenek az ételek.
Ráadásként még a tálalás is egyszerűbb és mutatósabb a cserépedényben, melegen tartja az ételt a szervírozásig, no meg a repetázásig.
Erre kell odafigyelni a cserépedény használatakor:
- Minden használat előtt be kell áztatni a cserépedényt fél órára hideg vízbe, az alját és a tetejét is.
- Figyelmesen el kell olvasni az edény használati leírását, mert van, amelyik csak sütőben használható, nyílt lángon, főzőlapon nem.
- Tisztításakor kerülni kell a karcosodást okozó súrolóporokat, dörzsölő szivacsokat! A legjobb langyos vízbe sóval vagy ecettel beáztatni, mert a mosogatószer beleivódhat az edény pórusaiba, és az ételek átveszik az ízét.
- A cserépedényt mindig előmelegítés nélküli, hideg sütőbe szabad csak helyezni, majd fokozatosan melegíteni fel a sütőt a kívánt hőmérsékletre.
- A már forró cserépedényt sem szabad hirtelen lehűteni, mert könnyen elrepedhet. Nem szabad hirtelen hideg vizet önteni rá, hanem fadeszkára, hőálló alátétre vagy száraz konyharuhára kell helyezni, amíg kihűl.
- Sütés közben a káposztafőző cserépedényben mindig maradjon legalább 2 ujjnyi hely a tetején, nem jó telerakni, mert nem lesz helye a felcsapódó gőznek.
- Ha főzés-sütés közben pótolni szükséges az elpárolgott vizet, az ne legyen se túl hideg, se forró, mindig csak langyos.
- Tárolásnál oda kell figyelni, hogy teljesen száraz állapotban, jól szellőző helyen, fedő nélkül várakozzon a következő használatig.
- Érdemes két cserépedényt is tartani külön a halételeknek és a húsételeknek, így biztosan nem veszik át egymás ízét.
Ezért (is) jó töltött káposztát enni:
Amellett, hogy finom, a töltött káposztához felhasznált savanyú káposzta igazi vitaminbomba. Nemcsak C-vitamin-tartalma magas, ami segíti az immunrendszert a fertőzésekkel szembeni védekezőképességében, de sok B-vitamin is van benne, amelyek csökkentik a stresszt, növelik a teljesítményt, az energikusságot, és még a jó alváshoz is hozzájárulnak.
A savanyú káposzta kiváló természetes probiotikum! Ugyanis az erjedés során jótékony baktériumok, probiotikumok keletkeznek benne, amelyek kiszorítják a szervezetből a káros baktériumokat, és ezek termelik az immunanyagok nagy részét.
A savanyú káposzta növényi vegyületei a kollagéntermelést is serkentik, rugalmasan, fiatalosan tartják a bőrt és az ízületeket. Luteintartalma javítja a látást, karbinoljai pedig mind a nők, mind a férfiak számára nagyon hasznosak, mert megelőzhetik a hormonális problémákat.
Mit lehet még elkészíteni a káposztafőző cserépedényben?
Nemcsak a töltött káposzta lesz finomabb a cserépedényben, gyakorlatilag minden elkészíthető benne, ami a hétköznapi fazékban, lábasban rotyoghat. Kipróbálható cserépedényben a babgulyás, a sólet, a csülök, a paprikás krumpli, a lecsó, a pörkölt és bármilyen leves vagy rakott étel. Például a rakott krumpli, a karfiol, a zöldbab, a kelkáposzta.
Vegetáriánusok, diétázók számára is ideális választás a cserépedény, hiszen bármilyen olajos-fűszeres páccal bekent zöldség és zsírmentes sovány fogás megsüthető benne, a végeredmény sokkal ízletesebb és intenzívebb zamatú lesz, mintha hagyományos edényben készült volna. És itt még nincs vége a sornak, a profik gyönyörű, ropogós héjú és puha belsejű kenyeret vagy omlós lekváros buktát is elővarázsolhatnak belőle.