Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

A legjobb menütippek kerti partira

A legjobb menütippek kerti partira

Nyáron végre kinyitnak a teraszok és a kertek, indulhat a parti! Házigazdaként sok mindent érdemes előre megtervezni, hogy a baráti vagy családi összejövetel igazán zavartalan szórakozás legyen. Bár az időjárást, ami fontos tényező, nem lehet befolyásolni, csupán alkalmazkodni hozzá, a megfelelő menüsorhoz adunk néhány tippet.

Az örök sláger: a bográcsozás

Sosem megy ki a divatból, és kezdők is bátran belevághatnak. A bográcsozás különleges élményt és ízeket ad, de a tervezésnél figyelembe kell venni, hogy bizony időigényes főzőcskézés. Ha már éhesen jelenik meg a vendégsereg, érdemes egy kis előétellel, partifalatokkal készülni. Az is fontos szempont, hogy a bográcsban egyféle étel sül majd, ezért a főfogás közkedvelt legyen, ne most kísérletezzünk a békacombbal vagy a birkafejjel.

Amire szükség lesz:

Először is tűzrakó helyre és egy jó bográcsra. Bográcsból formára kétféle közül választhatunk: a bajai bogrács kifejezetten levesek főzésére lett kialakítva, az alföldi pedig a többi egytálételnek. Kis társaságnak felesleges nagyméretű bográcsban főzni, mert könnyebben leég benne az étel. Néhány fős vendégséghez elég a 3-6 literes bogrács, nagyobb partihoz akár a 20-30 literes is jó választás. Szükség lesz még a bográcshoz passzoló fedőre, a lángőr is jól jön majd, ha feltámadna a szél.

És persze a sütés-főzés alapvető kellékei, a fakanalak, forgatólapátok, sütőkesztyűk, kések, bárdok sem hiányozhatnak.

Mi főhet a bográcsban?

  • halászlé
  • palócleves
  • betyárleves
  • bableves
  • lecsó kolbásszal
  • vörösboros marhapörkölt
  • tarhonyás hús
  • marhagulyás, babgulyás
  • paprikás krumpli
  • pacal
  • slambuc
  • lucskos káposzta
  • sólet

Grillezés nagyban (vagy kicsiben)

Ha a húsimádók mellett vegák és ételérzékenyek is jönnek a partira, ha jó nagy a vendégsereg, akkor a bogrács helyett vagy mellett izzítsuk be a kerti grillt. A grillezés nagy előnye, hogy egyszerre sokféle étel elkészíthető, és rövid idő alatt megsül egy-egy fogás. Persze szűk családi vagy baráti körben is remek grillpartit lehet csapni, a gyerekek kiélvezhetik a sürgés-forgást, sőt segíthetnek az ebéd elkészítésében.

A húsokat akár már előző este be lehet pácolni, vagy nyársra húzni. Saláta is legyen bőségesen, könnyű kísérője lesz a grillezett húsoknak, halaknak.

Amire szükség lesz:

A hagyományos faszenes grillsütők mellett már gázgrillekből és elektromos grillsütőkből is nagy a választék. Utóbbiaknál nem kell bajlódni a begyújtással, és kezdők is könnyen boldogulnak vele, mert egyenletes hőt biztosít a sütéshez.

Kellenek majd a nyársak, grillcsipeszek, fordítólapátok, villák, kesztyűk, ecsetek, különféle sütőformák és rengeteg tálca, tányér is.

Grilltippek húsimádóknak:

  • sertéshús mustárral, zsályával, bazsalikommal
  • marhahús fokhagymával, köménnyel, szerecsendióval
  • csirke rozmaringgal, korianderrel, citrommal
  • bárány mentával, babérral, fokhagymával
  • steak minden mennyiségben
  • nyársa húzott kolbász, hagyma, szalonna, alma, burgonya
  • édes-savanyú húsnyárs ananásszal
  • hamburger grillsajttal friss zsemlében, csalamádéval

Vegetáriánus fogások

Grillezéskor rohamtempóban fogynak a húsmentes fogások, még akkor is, ha társaság javarésze nem vegetáriánus. Ezért érdemes sok zöldséggel, gyümölccsel készülni, és persze a sajtok sem maradhatnak ki. A sajtoknál ügyelni kell arra, hogy minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál magasabb hőmérsékleten kell majd sütni. A kukoricát és a burgonyát pedig grillezéshez kicsit elő lehet főzni.

Tippek a haltól a répáig:

  • halak petrezselyemmel, kakukkfűvel, sáfránnyal, gyömbérrel, chilivel
  • kemény sajtok, grillsajtok fűszeres pácban
  • töltött gomba kecskesajttal
  • főtt kukorica fűszervajjal
  • kaliforniai paprika olívás, fokhagymás pácban
  • cukkínis fasírt
  • édeskömény, padlizsán zöldfűszerrel
  • fóliás, fűszerezett burgonya körözöttel
  • grillezett sárgarépa mézzel, fokhagymás joghurttal      

Előételek, partifalatok

Az előételek és a partifalatok különösen akkor jönnek jól, ha sok barátot, rokont várunk, vagy ha a bográcsozás mellett tesszük le a voksunkat, és többet kell várni, amíg elkészül az ebéd vagy a vacsora. Egy külön tálalóasztalt is kihelyezhetünk a kertbe, amin kényelmesen elférnek a megrakott tálak. 

Falatnyi ötletek:

  • fűszeres mártogatós bagettel, nyers zöldségekkel
  • házi pogácsa
  • kolbászos, sajtos miniszendvics
  • minipirítós mozarellával, paradicsommal
  • húsgolyók, halfasírtok
  • cukkínis, paradicsomos tésztasaláta kis tálkákban
  • levelestészta-kosárkában sült zöldségek, húsok
  • töltött minipizzák
  • kenyérlángos

Desszert is kell!

A kerti parti tökéletes lezárása egy finom kávé mellett elfogyasztott desszert. A sütiguruk előrukkolhatnak a barackos pitével és a Rákóczi-túróssal, de aki nem szeretne még a desszerttel is sok időt tölteni, gyorsan összeüthet egy kis gyümölcsös muffint, előkaphatja a hűtőből a csokifagyit, vagy tálalhat friss gyümölcssalátát is.

Partidesszertek:

  • sült banán fahéjjal, mézzel, joghurttal vagy vaníliafagylalttal
  • grillezett ananász kókuszos tejszínhabbal
  • friss gyümölcsök nyársra húzva
  • eper porcukorral, bazsalikommal, levendulavirággal
  • csokikrém, gyümölcskrém, tiramisu, somlói galuska kis poharakban
  • színes habcsókok
  • rumos kókuszkocka
  • lekváros és csokis piskótatekercsek

Ne csak együnk, igyunk is

Nem kell állandóan a hűtőhöz szaladgálni, ha jéggel töltünk meg szép kis fémvödröket, és ebbe állítjuk a boros- és sörösüvegeket. Gyerekeknek, sofőröknek pedig ott vannak a házi szörpök, limonádék, alkoholmentes koktélok. Felkockázott, lefagyasztott gyümölcsökkel lehet hűteni.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek