A legjobb menütippek kerti partira

Nyáron végre kinyitnak a teraszok és a kertek, indulhat a parti! Házigazdaként sok mindent érdemes előre megtervezni, hogy a baráti vagy családi összejövetel igazán zavartalan szórakozás legyen. Bár az időjárást, ami fontos tényező, nem lehet befolyásolni, csupán alkalmazkodni hozzá, a megfelelő menüsorhoz adunk néhány tippet.
Az örök sláger: a bográcsozás
Sosem megy ki a divatból, és kezdők is bátran belevághatnak. A bográcsozás különleges élményt és ízeket ad, de a tervezésnél figyelembe kell venni, hogy bizony időigényes főzőcskézés. Ha már éhesen jelenik meg a vendégsereg, érdemes egy kis előétellel, partifalatokkal készülni. Az is fontos szempont, hogy a bográcsban egyféle étel sül majd, ezért a főfogás közkedvelt legyen, ne most kísérletezzünk a békacombbal vagy a birkafejjel.
Amire szükség lesz:
Először is tűzrakó helyre és egy jó bográcsra. Bográcsból formára kétféle közül választhatunk: a bajai bogrács kifejezetten levesek főzésére lett kialakítva, az alföldi pedig a többi egytálételnek. Kis társaságnak felesleges nagyméretű bográcsban főzni, mert könnyebben leég benne az étel. Néhány fős vendégséghez elég a 3-6 literes bogrács, nagyobb partihoz akár a 20-30 literes is jó választás. Szükség lesz még a bográcshoz passzoló fedőre, a lángőr is jól jön majd, ha feltámadna a szél.
És persze a sütés-főzés alapvető kellékei, a fakanalak, forgatólapátok, sütőkesztyűk, kések, bárdok sem hiányozhatnak.
Mi főhet a bográcsban?
- halászlé
- palócleves
- betyárleves
- bableves
- lecsó kolbásszal
- vörösboros marhapörkölt
- tarhonyás hús
- marhagulyás, babgulyás
- paprikás krumpli
- pacal
- slambuc
- lucskos káposzta
- sólet
Grillezés nagyban (vagy kicsiben)
Ha a húsimádók mellett vegák és ételérzékenyek is jönnek a partira, ha jó nagy a vendégsereg, akkor a bogrács helyett vagy mellett izzítsuk be a kerti grillt. A grillezés nagy előnye, hogy egyszerre sokféle étel elkészíthető, és rövid idő alatt megsül egy-egy fogás. Persze szűk családi vagy baráti körben is remek grillpartit lehet csapni, a gyerekek kiélvezhetik a sürgés-forgást, sőt segíthetnek az ebéd elkészítésében.
A húsokat akár már előző este be lehet pácolni, vagy nyársra húzni. Saláta is legyen bőségesen, könnyű kísérője lesz a grillezett húsoknak, halaknak.
Amire szükség lesz:
A hagyományos faszenes grillsütők mellett már gázgrillekből és elektromos grillsütőkből is nagy a választék. Utóbbiaknál nem kell bajlódni a begyújtással, és kezdők is könnyen boldogulnak vele, mert egyenletes hőt biztosít a sütéshez.
Kellenek majd a nyársak, grillcsipeszek, fordítólapátok, villák, kesztyűk, ecsetek, különféle sütőformák és rengeteg tálca, tányér is.
Grilltippek húsimádóknak:
- sertéshús mustárral, zsályával, bazsalikommal
- marhahús fokhagymával, köménnyel, szerecsendióval
- csirke rozmaringgal, korianderrel, citrommal
- bárány mentával, babérral, fokhagymával
- steak minden mennyiségben
- nyársa húzott kolbász, hagyma, szalonna, alma, burgonya
- édes-savanyú húsnyárs ananásszal
- hamburger grillsajttal friss zsemlében, csalamádéval
Vegetáriánus fogások
Grillezéskor rohamtempóban fogynak a húsmentes fogások, még akkor is, ha társaság javarésze nem vegetáriánus. Ezért érdemes sok zöldséggel, gyümölccsel készülni, és persze a sajtok sem maradhatnak ki. A sajtoknál ügyelni kell arra, hogy minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál magasabb hőmérsékleten kell majd sütni. A kukoricát és a burgonyát pedig grillezéshez kicsit elő lehet főzni.
Tippek a haltól a répáig:
- halak petrezselyemmel, kakukkfűvel, sáfránnyal, gyömbérrel, chilivel
- kemény sajtok, grillsajtok fűszeres pácban
- töltött gomba kecskesajttal
- főtt kukorica fűszervajjal
- kaliforniai paprika olívás, fokhagymás pácban
- cukkínis fasírt
- édeskömény, padlizsán zöldfűszerrel
- fóliás, fűszerezett burgonya körözöttel
- grillezett sárgarépa mézzel, fokhagymás joghurttal
Előételek, partifalatok
Az előételek és a partifalatok különösen akkor jönnek jól, ha sok barátot, rokont várunk, vagy ha a bográcsozás mellett tesszük le a voksunkat, és többet kell várni, amíg elkészül az ebéd vagy a vacsora. Egy külön tálalóasztalt is kihelyezhetünk a kertbe, amin kényelmesen elférnek a megrakott tálak.
Falatnyi ötletek:
- fűszeres mártogatós bagettel, nyers zöldségekkel
- házi pogácsa
- kolbászos, sajtos miniszendvics
- minipirítós mozarellával, paradicsommal
- húsgolyók, halfasírtok
- cukkínis, paradicsomos tésztasaláta kis tálkákban
- levelestészta-kosárkában sült zöldségek, húsok
- töltött minipizzák
- kenyérlángos
Desszert is kell!
A kerti parti tökéletes lezárása egy finom kávé mellett elfogyasztott desszert. A sütiguruk előrukkolhatnak a barackos pitével és a Rákóczi-túróssal, de aki nem szeretne még a desszerttel is sok időt tölteni, gyorsan összeüthet egy kis gyümölcsös muffint, előkaphatja a hűtőből a csokifagyit, vagy tálalhat friss gyümölcssalátát is.
Partidesszertek:
- sült banán fahéjjal, mézzel, joghurttal vagy vaníliafagylalttal
- grillezett ananász kókuszos tejszínhabbal
- friss gyümölcsök nyársra húzva
- eper porcukorral, bazsalikommal, levendulavirággal
- csokikrém, gyümölcskrém, tiramisu, somlói galuska kis poharakban
- színes habcsókok
- rumos kókuszkocka
- lekváros és csokis piskótatekercsek
Ne csak együnk, igyunk is
Nem kell állandóan a hűtőhöz szaladgálni, ha jéggel töltünk meg szép kis fémvödröket, és ebbe állítjuk a boros- és sörösüvegeket. Gyerekeknek, sofőröknek pedig ott vannak a házi szörpök, limonádék, alkoholmentes koktélok. Felkockázott, lefagyasztott gyümölcsökkel lehet hűteni.