A kerti partik sztárja idén a bogrács

Ha még sosem bográcsozott, itt az ideje elkezdeni! Persze kezdőként nem a burgundi marhapörköltet érdemes megcélozni egy húsz fős társaságnak, de ha most először fog bográcsot használni, akkor is tökéletes lesz az ebéd vagy a vacsora. Az alábbi tippek segítenek, hogy kezdő bográcsozók is kiélvezzék a szabadtéri főzés minden pillanatát.
Tűz és víz
A bográcsozáshoz egy szélcsendes, derűs nap lesz az ideális. A kerti tűzrakó helyet úgy kell kialakítani, hogy az lehetőleg ne zavarja a háziakat vagy a szomszédokat, és az esetleges szellők ne hordják szét a parazsat, vagy ne fújják ki a lángot a bogrács alól. Ha nincs kőből, téglából felépített kerti tűzrakó, segíthet egy kisebb gödör ásása, kb. 10 cm mélyen, vagy kaphatók praktikus lángőrök, amelyek megvédik a tüzet a széltől, és egyenletessé teszik a főzés hőmérsékletét. Sőt külön tűzteret is lehet vásárolni a bográcsozáshoz.
A tűz csak akkora legyen, hogy ne érjen az edény aljához és oldalához, mert különben oda fog égni az étel. Lángolás helyett a forró, izzó parázs lesz a jó! (Mint amikor a gáztűhely lángját lecsavarjuk.)
Mire lesz szükség?
- Bográcsra. Kétféle típus közül választhat: a felfelé szűkülő bogrács halételekhez való, a lefelé szűkülő pedig az összes többihez. Praktikus méretből is kétfélét választani, egy nagyobbat nagy társasághoz és egy kisebbet pár személynek készülő lakomához.
- Állványra, fedőre és piszkavasra. Lehet kapni tekerős, állítható méretű és extra stabil állványt, vagy rögtön bográccsal együtt szettben is.
- Főzési eszközökre. Fakanalakra, késekre, forgatólapátokra, villákra, sütőkesztyűre, sütőrácsra, tálakra, tároló edényekre.
- Hozzávalókra. Bármi lesz is a menü, a hozzávalók legyenek mind kéznél, mert bográcsozás közben nem lesz idő ide-oda szaladgálni. Víz is legyen kézközelben, egyrészt az étel főzéséhez, másrészt a tűz locsolásához, szabályozásához, ha szükség lenne rá.
Bográcsos ételek
Adott egy bogrács és egy tűzhely, ezért úgy kell kalkulálni, hogy minden hozzávaló egyszerre, a legvégén készüljön el. Nem lehet külön-külön megfőzni az egyes hozzávalókat. Kezdőként ezért nem ajánlott többféle és különböző főzési időt igénylő menüvel kísérletezni. Gyakorlat teszi a mestert; eleinte ki kell tapasztalni, mennyi idő alatt készülnek el a húsok, zöldségek és egyebek.
Elsőként jöhet az egyszerűbb lecsó, a pörkölt vagy a paprikás krumpli! Segítségül íme egy bevált recept:
Paprikás krumpli bográcsban
Hozzávalók:
- 3 kg krumpli
- 30 dkg füstölt szalonna
- 3 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál lecsókolbász vagy szárazkolbász
- 3 db paradicsom
- 3 db paprika (lehet közte erős is)
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
Rakjunk tüzet, állítsuk rá a bográcsot. Vágjuk vékony csíkokra a szalonnát, és karikázzuk fel a bőrétől megfosztott kolbászt. Erősebb tűzre is mehet a szalonna, hogy kiolvadjon a zsírja, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Hintsük meg pirospaprikával (közben le is vehetjük egy pillanatra a tűzről a bográcsot, ne keseredjen meg a pirospaprika), öntsünk fel egy kevés vízzel. Keverjük meg, majd adjuk hozzá a kolbászt, a felaprított paprikát, paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, keverjük, és mehet bele a karikákra szelt krumpli is. Annyi vízzel kell felönteni, ami épphogy ellepi. A tűz közepes legyen alatta. Körülbelül 40 perc alatt készre is fő az isteni paprikás krumpli.
Hogy finomabb legyen az étel
- A bográcsos ételek a zsírtól lesznek igazán finomak, az olaj menjen inkább a salátába.
- A bográcsot nem szabad teletömni, mert nem lesz jól keverhető, nem fő át egyenletesen benne az étel. A profik csak rázogatnak, a kezdőknek ott a fakanál a keveréshez.
- A hagyma mindig forró zsírba kerüljön egy csipet sóval. Enged egy kis levet, nem fog odaégni a bogrács oldalához.
- Pörköltnél a pirospaprikát ne tegyük bele az elején, mert ha sok ideig kell főzni az ételt, oda fog égni közben. A főzés befejezése előtt 10-15 perccel kerüljön csak bele.
- Ha főzés közben iszogatunk, az ételbe nyugodtan kerülhet a borból, a sörből is. Hamarabb megpuhulnak benne a húsok.
- De azért óvatosan a főzés közben itókával, mert időnként nem árt kóstolgatni, mennyire puha, fűszeres az étel, és alkoholos befolyásoltság alatt nem biztos, hogy jól ítéljük meg.
Bográcsozás után
Ha vége a lakmározásnak, a tűz körüli éneknek és táncnak, a tűz eloltása után a bográcsot is ki kell pucolni. Minél előbb tanácsos megtisztítani az edényt, mert a ráégett korom, rászáradt étel később nehezebben jön le. Nincs kéznél a mosogatószer? Egy kis kihűlt hamuval és vízzel is tökéletesen tisztára suvickolható a bogrács. A következő alkalommal már csak tiszta vízzel kell átöblíteni, és kezdődhet újra a bográcsos kerti parti!