Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

7 tipp a farsangi fánkhoz, szalaggal, töltelékkel, recepttel és jókedvvel

7 tipp a farsangi fánkhoz, szalaggal, töltelékkel, recepttel és jókedvvel

Itt a farsang, áll a bál, sül a fánk! A farsangi időszakot nem lehet végigcsörögni fánk nélkül. Persze ahány háziasszony, annyi jól bevált recept létezik hozzá, de a fánksütésnek is megvannak a maga alap fortélyai. Hogy a tészta igazán könnyű legyen, a fánk pedig szépen átsült és szalagos, íme néhány hasznos tipp:

1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.

A fánk készítésénél oda kell figyelni a megfelelő körülményekre. Mint minden kelt tésztának, a fánknak is fontos a hőmérséklet. A hozzávalókat jó előre vegyük ki a hűtőből, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet, a konyha is legyen huzatmentes és kellemesen meleg.

2. Könnyű és levegős lesz a tészta!

Ha a lisztet és a porcukrot alaposan átszitáljuk, a vajat sem forrósítjuk túl, és a tojássárgákat egyesével adjuk a tésztához, kellően levegős, laza és könnyű lesz a tészta. Addig kell keverni, dagasztani, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Egy evőkanálnyi rum hozzáadásával pedig megelőzhető, hogy sütés közben a fánk teleszívja magát olajjal. Formára szaggatás után is érdemes letakarva pihentetni a kerek fánkokat úgy 10-15 percig.

3. A sütéshez használt edénynek legyen elég magas az oldala.

A fánksütéshez legjobb zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült edényt választani. Magas falút, hogy ne fröccsenjen ki az olaj, és elég nagyot, hogy kényelmesen elférjenek benne a fánkok. Legalább 4 fánknak legyen hely és 4-5 cm magas olajnak. A fedőről sem szabad elfeledkezni, mert az is kell a tökéletes fánkhoz!

4. 160-170 fokra kell hevíteni az olajat.

Ha nem elég forró az olaj, akkor a tészta sok zsiradékot fog magába szívni. Ha pedig túl forró az olaj, nem fog rendesen átsülni a fánk belseje, a külseje pedig gyorsan sötétbarnára pirul. Kis adagokban süssük ki a tésztát. Egyrészt mert a fánkok megdagadnak sütés közben, nem is férne el túl sok a fazékban, másrészt pedig a nagy adag tészta rögtön lehűti a forró olajat, habzani fog, és kifuthat.

A megfelelő hőmérsékletet egy fakanál nyelével is ellenőrizni lehet: ha az olajba merítve buborékok jönnek fel mellette, pont megfelelő a sütéshez.

A legbiztosabb a próbafánk: egy kis darab tésztát dobjunk a felmelegedett zsiradékba, ha lebeg, és apró buborékok kísérik, indulhat a fánksütés!

5. Mitől lesz szalagos a fánk?

A szalagos fánk arról kapta a nevét, hogy oldalán egy világosabb sáv húzódik körbe. Ezt a szalagot sütés közben kapja a tészta, ezen a részén kevesebb forróság éri.

A fánkokat a gömbölyűre kelt felső oldalukkal lefelé kell a zsiradékba tenni. Az edényt rögtön fedjük le megfelelő fedővel, így a keletkező gőzben a fánkok magasra nőnek egy-két perc alatt, és szép szalag képződik a derekukon. Megfordítás után már fedő nélkül süljenek készre.

A szalagos fánk egyik titka a rum, amely nemcsak finom aromássá teszi, de alkoholtartalmával szépen felfújja a tésztát a szalagig. Persze a megfelelő hőfok és az egyenletes kerek forma is fontos!

6. Töltve, szórva, mázzal megkenve kínáljuk.

A fánkokat utólag nyomózsákkal is meg lehet tölteni az oldalukon keresztül lekvárral. Gyakorlott háziasszonyok azonban már a nyers tésztalapot is megkenhetik vele, majd ráborítva egy másik tésztalapot szaggathatják és süthetik ki a kerek, lekváros gömböket.

Miután langyosra hűlt a fánk, akkor kell megszórni porcukorral, de meg lehet hempergetni vaníliás cukorban, kókuszreszelékben, csokidarában. Citromos, marcipános vagy csokimázzal megkenve is nagyon finom. Jókedvű farsangi desszertezéshez pálinkával lazított baracklekvárral kínálható.

Egy jól bevált farsangi fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 ml rum
  • csipetnyi só
  • olaj a sütéshez
  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés:

A meglangyosított tejbe morzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, hozzáadjuk a cukrot, beleütjük egyenként a tojássárgákat. Elkeverjük benne a felolvasztott vajat, majd mehet bele a rum és a reszelt citromhéj is. A liszttel szép lágy, hólyagosodó tésztává dolgozzuk el, azután letakarjuk, és hagyjuk 1 órát langyos helyen megkelni.

Kilisztezett deszkán kb. 2 centi vékonyra nyújtjuk a tésztát, kerek formával kiszaggatjuk, és újra letakarjuk 10-15 percre pihenni. Az olajat 160 fok körülire forrósítjuk, a fánkokat a megkelt felükkel lefelé tesszük bele. Először fedővel sütjük egy-két percig, majd megfordítva fedő nélkül.

7. Miután elkészültek a fánkok…

Az elkészült fánkokat papírtörlőre érdemes szedni, hogy az leitassa róluk a felesleges olajat. Nem szabad egymásra tenni őket, mert a gőztől átnedvesednek, összeeshetnek. A porcukrot is csak már langyosan, tálalás előtt szórjuk a fánkokra, mert a ráolvadt cukortól hamar elázhatnak.

Ha nem fogyna el az összes fánk, a maradékot nem a hűtőben, de hűvös helyen, letakarva kell tárolni.

A másnapos fánk pedig egy kis vízzel megkenve, pár percre forró sütőbe téve is isteni lesz!

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek