Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

6 szuper nyári desszert fagylalt helyett – vagy mellé

6 szuper nyári desszert fagylalt helyett – vagy mellé

A nyár igazán kedvez az édesszájúaknak, ilyenkor rengeteg friss gyümölcs terem, és egymás után készülnek a finom lekvárok, dzsemek, befőttek. Persze a nagy melegben senki sem tölt szívesen sok időt a sütő mellett, de így is remek desszertek közül lehet választani fagylalt helyett, vagy éppen a mellé.

1. Pohárban kínálva

A pohárkrémeket nemcsak gyorsaságuk és egyszerűségük miatt lehet szeretni nyáron, de nagyon látványosak, hűsítőek, és még a maradékokat is fel lehet használni hozzájuk. Vendégvárónak kiváló desszert!

A pohárkrém készülhet főzött vagy hideg alapkrémből, pudingból, tejszínből, joghurtból, fagyiból, vagy ezek kombinációjából. Alulra kerülhet tésztaféle, ami lehet piskóta, babapiskóta, keksz, megmaradt süteménydarabkák. Friss gyümölcsökkel, befőttel, csokireszelékkel, jól behűtve máris kínálható.

2. Grízpuding

A tejbegríz nem maradhat ki egy gyerek életéből sem, a grízpuding pedig a felnőtteknek is remek nasi, főleg kánikulában. Csak búzadara, tej, cukor, tojás kell hozzá, és sok-sok gyümölcs. Egy lábasban felforraljuk a tejet a darával, hozzáadjuk a cukorral elkevert tojássárgákat, majd a felvert fehérjéket. Mehet bele bármilyen gyümölcs, fahéj és kakaó is. Az az ideális, ha legalább egy éjszakán át áll a hűtőben tálkákban vagy poharakban, akkor lesz a legjobb az állaga. Lekvárral, sziruppal, szörppel vagy olvasztott forrócsokival tálalható.

3. Retro piskótatekercs

Ha már mindenki szorgosan főzi a lekvárokat, a klasszikus piskótatekercs lelkesen várja, hogy végre rátekeredhessen a barackra, a málnára, a meggyre vagy a szederre, és megfürödhessen a porcukorban. Az iskolai menzák kedvence bármilyen lekvárral ízletes lesz, ráadásul gyorsan elkészíthető, és még gyorsabban el is fogy!

4. Panna cotta

Ez az olasz édesség a nyár nagy slágere, jól behűtve az egyik legjobb desszert a nagy melegben. Pikkpakk elkészül, a lényeg, hogy jó minőségű tejet és tejszínt válasszunk hozzá alapanyagul. Ezen kívül zselatin, cukor és egy kis citrom kell bele – majd jöhet a csavar. A dinnyétől a sós karamellán át a rebarbaráig a panna cotta mindent szeret. Ízesíthető gyümölcsökkel, csokoládéval, kávéval, kókusszal, mandulával, dióval, bazsalikommal, mentával, de még ehető virágokkal is.

Pudingos-kocsonyás állaga nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a tálalása is igazi látványosság legyen. Gyönyörű színkombinációkat lehet kihozni belőle, és szinte bármilyen formában „kiönthető”. Persze egyszerű borospohárban vagy kis tálkában is fogyasztható, az élvezet nem marad el.

5. Grillpartira gyümölcsnyárs

Lehet önálló desszert vagy köret is a grillezett húsok, halak mellé, pompás színösszeállítások születhetnek a gyümölcsökből. A nyársak gyorsan és sokféleképpen variálhatók, a gyerekeket és a vendégeket is befoghatjuk egyéni kreációk összeállításába. Aki kevésbé édesszájú, húzhat a nyársára almát, kivit, mangót, az édesebbre vágyók pedig ananászt, sárgadinnyét, szőlőt, epret.

Arra figyelni kell, hogy a fa nyársakat grillezés előtt hideg vízbe kell áztatni, így nem égnek meg. Legyenek megközelítőleg egyformák a gyümölcsdarabkák, hogy egyszerre süljenek át, és túl kicsire se vagdossuk, nehogy leessenek a nyársról sütés közben. Meg lehet kenni a gyümölcsöket valamilyen semleges ízű olajjal, például kókuszzsírral. Zöldcitromos, mézes öntettel vagy olvasztott csokival, fagyival társítva még jobban fog esni!

6. Mozgalmas nap végén jöjjön a lusta rétes

Ennek a rétesnek az a különlegessége, hogy a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, csak szórni. Gyors, elronthatatlan, és nagyon-nagyon jó. Azok is testre szabhatják a receptet, akik fogyókúráznak, laktóz- vagy gluténérzékenyek. A hagyományos liszt kiváltható gluténmentesre, a vaj és a tej növényire, a túró kókuszkrémre, a cukor természetes édesítőre.

Hozzávalók:

  • 25 deka rétesliszt
  • 25 deka porcukor
  • 10 deka vaj
  • 50 deka túró
  • 3 darab tojás
  • 3 deci tej
  • ½ zacskó sütőpor
  • 1 marék mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

Egy tepsit kivajazunk, a lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, a felét beleszórjuk a tepsibe. Rámorzsoljuk a túrót, meghintjük a mazsolával, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal. A tetejére szórjuk a lisztes keverék másik felét, és leöntjük a tojásokkal simára kevert tejjel. Mehet még rá a maradék vaj, azután előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz (kb. 30 perc).

Tipp: A lusta túrós rétest feldobhatjuk felezett barackokkal, eperkompóttal, fahéjas almával, görög joghurttal vagy 1 csomag vaníliás pudingporral.

A fenti nyári desszerteket kezdők is bátran elkészíthetik. Nem lesz szükség extra hozzávalókra, nem kell órákig izzadni a konyhában, marad bőven idő kiélvezni a nyár szépségeit. Azonban szükség lesz megfelelő konyhai eszközökre, nem árt leellenőrizni az otthoni készletet, mi az, ami hiányzik, vagy ideje lecserélni.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek