5 szuper fogás a nyári kerti partira

Aki csak teheti, nyáron sok időt tölt kint a szabadban. Egymást érik a kerti partik, összegyűlik a társaság, jönnek a rokonok, barátok. Ha házigazdaként nem kimerülni, hanem feltöltődni szeretnénk a sürgés-forgás közepette, akkor a sok fogás helyett érdemes csupán néhány bevált receptre koncentrálni.
Előkerülhet a grillrács és a bogrács is, a lényeg, hogy élvezzük ki a szabadtéri főzőcskézést, a jó társaságot. Nem tanácsos ilyenkor új ízekkel kísérletezgetni, inkább az egyszerű, de nagyszerű menüsor lesz a nyerő. Íme 5 ételtipp a kerti partihoz:
1. Paprikás krumpli bográcsban
Ha nagy társaság gyűlik össze, akkor a bogrács igazán jó szolgálatot tesz. A paprikás krumpli nemcsak egyszerű és kiadós fogás, de összehasonlíthatatlanul finomabb lesz az íze szabad tűzön főzve. Mehet az aljára sok hagyma és szalonna, ettől lesz jó sűrű a szaftja, a kolbásszal és a fűszerekkel sem kell spórolni. Elég lesz hozzá valamilyen zöld saláta, vagy a klasszikus ecetes paradicsom, tejfölös uborka.
Bográcsban szinte bármilyen étel elkészíthető, amit hagyományosan fazékban főznénk. A levesekhez válasszunk alul szélesebb, felül szűkebb bajai bográcsot, az egytálételekhez, mint amilyen a paprikás krumpli pedig alul szűkebb, felül szélesebb alföldi bográcsot.
Ügyeljünk arra, hogy a bogrács ne legyen túl alacsonyan, nehogy leégjen benne az étel, és rázogassuk, forgassuk meg gyakran főzés közben.
Tipp: A bográcsozás bizony időigényes munka, ezért érdemes a vendégeket néhány éhségűző előétellel várni, például zöldségkrémes mártogatóssal, tésztasalátával, fasírtgolyókkal.
2. Francia lecsó
A vendégsereg nagy része vegetáriánus vagy fogyókúrázik? Akkor a bográcsban főjön finom francia lecsó. Abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy a paprika és a paradicsom mellett padlizsán és cukkini dominál benne, de kerülhet bele gomba is. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük majoránnával oregánóval, felönthetjük egy kis vörösborecettel. A francia lecsóban nincs szalonna, virsli vagy kolbász, de még tojás sem, így tökéletes fogás a vegánok, vegetáriánusok számára. Mennyei lesz friss kenyérrel, savanyúsággal. A húsevők pedig akár köretként is fogyaszthatják.
Tipp: A francia lecsó grillen is elkészíthető: grillezzük meg külön-külön a zöldségeket, majd a végén egyszerűen keverjük össze.
3. Grillezett sertéstarja
A tarja ideális grillezésre, mert zsírosabb része a sertésnek, nem szárad ki, egyben és szeletekben elkészítve is különösen ízletes. Nem csoda, ha a nyári kerti partik egyik nagy kedvence. Lehet pácolni fokhagymás mustárban, de pác nélkül, frissen fűszerezve és kisütve sem veszít majd a szaftjából. Szereti a kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot, fahéjas chilivel bedörzsölve pedig az ínyencek is elégedettek lesznek. A tarja készülhet göngyölve, töltve, klasszikus faszenes vagy gázos grillen.
Tipp: A tarjaszeleteket nemcsak burgonyával, salátával tálalhatjuk, de isteni szendvics készíthető belőle. Egy kis grillezett zöldségkeveréket vagy amerikai káposztasalátát is tehetünk a buciba.
4. Vega nyárs és batyu
A legtöbb társaságban akad, aki nem eszik húst, ezért egy grillpartin gondoskodni kell a húsmentes fogásokról. Persze mindenkinek a grillsajt jut először eszébe, de ez is tálalható izgalmas kombinációban.
Húzzunk nyársra megközelítőleg egyforma méretű sajtdarabokat és zöldségeket, gyümölcsöket. Például zsenge tököt, cukkinit, paradicsomot, paprikát, hagymát, gombát, kukoricát, almát, körtét, barackot. Látványos, színes grillnyársakat készíthetünk így, a húsimádók is le fognak csapni rá!
Tipp: A fanyársakat sütés előtt érdemes hideg vízbe áztatni és olajjal átkenni, így nem fog rájuk tapadni a megsült étel.
A vega batyu lehetőséget ad arra, hogy mindenki saját ízlése, étvágya szerint állítsa össze magának az ebédet, vacsorát. Egyszerűen, fóliába csomagolva sülhetnek össze az ízek: a sajt, a krumpli, a zöldségek, a fűszerek és a szószok. Csak arra kell ügyelni, hogy a különböző sütési idővel rendelkező alapanyagok különböző méretűre legyenek felvágva. Amíg egy kisebb burgonya kellemesen átsül, éppen hozzápárolódik a vastagabb paprika vagy a paradicsom.
5. Grillezett fánk csokifagyival
A desszert sem maradhat ki a kerti parti menüjéből. Fánkot nemcsak olajban lehet sütni, hanem grillen is! A hagyományos szalagos fánk tésztáját a kiszaggatás után olvasztott vajba kell mártani, megforgatni cukorban, pár perc sütés után már tálalható csokifagyival. Vagy grillezett őszibarackkal, gyümölcsös csatnival.