Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

4 konyhai eszköz, amire karácsonykor szükség lesz

4 konyhai eszköz, amire karácsonykor szükség lesz

Sok családban nem kérdés a karácsonyi menü, minden évben ott van az asztalon a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli. Mások szeretnek újítani, vagy kedvére tenni egy-egy ételérzékeny, vegán vagy diétázó rokonnak. Mutatunk 4 olyan konyhai eszközt, ami nem hiányozhat az ünnepi konyhából, és hozzá néhány ötletet is a karácsonyi menühöz.

Halfőző edény vagy bogrács

A statisztikák azt mutatják, hogy nem eszünk elég halat, pedig tele van értékes omega-3 zsírsavakkal, amelyek nagyon jó immunerősítők, és nagyon jó a hatásuk a szív, valamint az agy működésére. Ám karácsonykor többnyire még azok is kanalaznak a hagyományos halászléből, akik év közben ritkán választanak halat ebédre vagy vacsorára.

Hogy melyik a jobb, a bajai vagy a szegedi halászlé, azt a szívünk és az ízlelőbimbóink válaszolják meg, de az biztos, hogy mindkettőhöz szükség lesz egy jó halfőző edényre vagy bográcsra. Utóbbi esetben a bajai bogrács lesz a jó választás, mert kifejezetten halászlé főzésére lett kialakítva. Alul szélesebb, felül szűkebb, hogy a halétel hosszabb ideig főhessen magas hőfokon, és közben ne veszítsen túl sok levet.

Halas tipp: Aki nem rajong a levesekért, de karácsonykor nem hagyná ki a halat, az készítsen harcsapörköltet túróscsuszával vagy halfilével töltött hortobágyi palacsintát.

Vega tipp: Aki pedig szereti a levest, de nem fogyaszt sem húst, sem halat, a narancsos-gyömbéres, pirított tökmagos sütőtökkrémlevest vagy a mézeskalácsos fehérrépa-krémlevest imádni fogja!

Sütőtál az ünnepi sültnek

Narancsos kacsa, omlós marhahús, mentás báránycomb, sóágyon sült csirke, mézes-mustáros oldalas – minden sültnek jár egy szuper sütőtál! Olyan, amelyikben kényelmesen elfér még a többkilós hús is, és nem ég le benne. Amelyik biztosítja a megfelelő, egyenletes hőfokot, hogy a sültet teljesen átjárhassák az ízek és az aromák.

Milyen töltelékkel lesz a legfinomabb a karácsonyi pulyka? Gazdag a kínálat: gesztenyével, almával, májjal, szalonnával, juhtúróval, tojással, póréhagymával, naranccsal, sárgabarackkal, szőlővel, zsályás-zsemlemorzsás vajkeverékkel, aszalt gyümölcsökkel vagy rozmaringos hagymával.

Vega tipp: Főételként a vegán étrendet követők számára is készülhet töltött káposzta gerslivel, tofuval, rizzsel, gombával, babbal és sok más zöldséggel. De az aszalt gyümölcsös gombafasírt áfonyaöntettel és mézes sült édesburgonyával is remek választás.

Süteménykiszúrók mézeskalácshoz

Minél többféle formát szerzünk be, annál jobb móka lesz a süteménykészítés, főleg, ha a gyerekekkel együtt csináljuk. A mézeskalács nemcsak az ízével hódít, már az illatával is ünnepi hangulatot áraszt szét az egész lakásban. Jöhetnek a csillagos, fenyőfás, angyalkás, hóemberes, rénszarvasos, csizmás formázók!

Mézeskalács recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 3 dl méz
  • 3 kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát. A margarint kissé olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, majd mehet bele a tojás, a méz és a fűszerkeverék. Gyúrjuk össze jól, a masszát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. A süteménykiszúrókkal szaggassunk belőle formákat, helyezzük sütőpapíros tepsibe, és 180 fokon süssük aranybarnára (kb. 8-10 perc).

Máz:

A mázhoz választhatunk porcukorral felvert tojásfehérjét, színezhetjük ételfestékkel is. Aki nem bízik a kézügyességében, az rajzolás helyett egyszerűen mártogassa bele a mázba a mézeskalácsok egyik felét. Csokimázzal vagy marcipánnal is készülhetnek díszek a süteményre!

Tippek a mézeskalácsgyártáshoz:

  • Ha nincs kéznél mézeskalácsos fűszerkeverék, az alábbi fűszerek adják a tökéletes ízt: fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, édeskömény, csillagánizs, bors, kardamom.
  • Néhány formába még nyersen lehet hurkapálcikát vagy fagyispálcikát szúrni, és úgy kisütni, fantasztikus mézeskalács-nyalóka lesz belőle a gyerekeknek!
  • Karácsonyfadísz is készíthető mézeskalácsból, de akkor még sütés előtt kis lyukat kell fúrni rajtuk.
  • A maradék tésztaszélekből süssünk összegyúrva kis puszedliket, még melegen forgassuk porcukorba vagy csokimázba.
  • A mézeskalácsok sokáig elállnak megfelelő dobozban, ha egy-két almahéjat is teszünk bele, még tovább puhák maradnak.

Sütőforma kuglófhoz, hókiflihez, habcsókhoz

A bejgli és a zserbó mellett vagy helyett gyorsan elkészülő és látványos desszert a kuglóf, nagyon jól fog mutatni az ünnepi asztalon. Kezdő konyhatündérek készíthetnek diós, likőrös, narancsos vagy csokoládés muffint. A szilikon kosárkák, a habcsókkészítő nyomófejek, a hókifli formák mind könnyebbé és gyorsabbá teszik a karácsonyi süteménygyártást! 

A tárolódobozokról és üvegekről se feledkezzen meg.

A megmaradt finom fogásokból, desszertekből biztos szívesen visznek haza a rokonok, ezért jól jöhet néhány plusz tárolódoboz. Az üvegekből szuper gasztroajándékok lesznek megtöltve mézeskaláccsal, házi szaloncukorral vagy lekvárral, karamellával, macaronnal, gesztenyegolyóval, kandírozott narancshéjjal. Egy saját receptet és sütikiszúrót is csomagolhatunk mellé.

Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek