3 könnyű nyári halétel
A nyár legnépszerűbb fogásai közé tartoznak a különféle halételek. Lehet grillezni, bográcsozni, burgerezni, készülhet belőle előétel, főétel, nasi, sőt a nagy ínyencek még desszertet is kreálnak belőle dióval, almával, rétestésztával.
A halak nemcsak ízletesek, de rendkívül egészségesek is, ráadásul ilyenkor csupa olyan friss alapanyag is elérhető, amellyel ötletes és finom menüsorok születhetnek.
Miért jó minél több halat enni?
A halolaj bővelkedik omega-3 zsírsavakban. A zsír az egyik legfontosabb energiaforrásunk, azonban nem mindegy, milyen zsírt fogyasztunk. Vannak káros és hasznos zsírok, ezek aránya jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapotunkat és a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket.
Az omega-zsírsavak hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, így a fertőzésekkel szemben is védettebbé válhatunk. Javítják a memóriát, az agyműködést, védik a szívet, segítenek a hormonháztartás szabályozásában, a stressz csökkentésében, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását, és még a hangulatunkra is pozitív hatással vannak.
Így lesz tökéletes a grillezett hal
A halat sokféle módon elkészíthetjük grillen, választhatunk kisebb vagy nagyobb példányt, bőröset, filét, szeletelhetjük, vagy becsomagolhatjuk fóliába.
Hogy a grillezés során a hal ne száradjon ki, és ne törjön hamar darabokra, érdemes tömörebb húsú halakat választani. Ilyenek például a ponty, a csuka, a harcsa, a tőkehal. Egészben sütve a keszeg, a pisztráng, a makréla is szuper lesz. Azokhoz a halfélékhez, amelyek könnyen szétesnek, praktikus megoldás a grillezőtálca, a halsütőrács.
A halat magas hőfokon kell elkészíteni, nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, nem is szabad sokáig otthagyni a rácsokon. Mivel a hal könnyen rátapadhat, előtte érdemes alaposan megkenni a halsütőt olajjal vagy vajjal. Ha bőrösen sütjük, akkor azzal a felével kerüljön a grillre, és közben ne szúrkáljuk villával, könnyen szétesik. Két vékony lapáttal könnyen meg lehet fordítani, majd leemelni a rácsról. Sózni csak a végén kell, mert a só elvonja a nedvességet sütés közben.
A halat lehet pácolni, fűszerezni, megtölteni a hasüregét citrusfélékkel, fűszervajjal. Fóliában zöldségeket, burgonyát is süthetünk rögtön mellé.
Körettippek: citrommártás, sajtos nudli, kapros-tejfölös uborkasaláta, zöldborsópüré, céklahab, édesköményes paradicsomsaláta.
Lecsós harcsa bográcsban
Aki szeret bográcsozni, ki ne hagyja a halat! Nem biztos, hogy a nyári hőségben jólesne a forró halászlé, de a lecsós harcsa igazi ínyencség. Köret sem kell hozzá, legfeljebb friss, ropogós héjú kenyér.
Hozzávalók:
- 80 dkg harcsafilé
- 2 kg paprika
- ½ kg paradicsom
- 20 dkg szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- pirospaprika, só, bors
Elkészítés:
A harcsafilét felkockázzuk, besózzuk, és állni hagyjuk. Közben a bográcsban kisütjük a szalonnát, majd a zsiradékon átpároljuk a hagymát, hozzádobjuk a felkarikázott paprikát, paradicsomot, zúzott fokhagymát. Mintegy 20 percig rotyogtatjuk, lángról lekapva megy bele a pirospaprika és a bors. Beletesszük a harcsát is, és még úgy 15-20 percig főzzük.
Tippek a bográcsozáshoz:
- Fontos a megfelelő méretű bogrács, mert főzés közben nem szabad teletömni, hogy kényelmes legyen kevergetni, rázogatni.
- A bográcsos ételek a zsírt szeretik, nem az olajat.
- A hagyma mindig a már forró zsírba kerüljön!
- A pirospaprika pedig ne kerüljön bele az elején, mert oda fog kapni főzés közben.
- A lecsó dúsítható cukkinivel, burgonyával, rizzsel, tarhonyával is.
- Ha fedővel fő, akkor bővebb, hígabb lesz, ha anélkül, akkor sűrűbb, szaftosabb.
A halburgert a gyerekek is imádni fogják
A gyerekek számára is nagyon hasznosak a halban lévő omega-3 zsírsavak, mert ezek javítják a koncentrálóképességet és a feladatok megoldására való készségeket. Burgerként tálalva pedig a válogatósabb gyerekek is szívesen megkóstolják a halat.
Hogyan készül a halburger?
A halpogácsához a halfilét apróra feldaraboljuk, összekeverjük tojássárgájával, egy kis citromhéjjal, újhagymával, szezámmaggal, mehet bele petrezselyem, só, bors. Jól egybegyúrjuk és kisütjük – serpenyőben, de grillen is süthető.
A buci is készülhet házilag, ehhez cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk átszitált liszt, tojás, víz és só keverékéhez. Dagasztjuk, kelesztjük, lisztezett deszkán átdolgozzunk, bucikat formázunk belőle, megkenjük felvert tojással, és tepsiben kisütjük.
A buciba a halpogácsa mellé kerülhet jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, sajt, csemegeuborka és persze ketchup, mustár is. Fogyókúrázók a buci helyett grillezett cukkinik közé tehetik a halpogácsát.