Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Megszűnt az ügyfélszolgálat

CSERÉPEDÉNYEK

 

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a cserepet kapjuk eredményeképp.
A cserépedényt kézi gyártással állítják elő, mégis a legkiválóbb sütőeszköz.
Az egyiptomiak, a görögök és rómaiak szinte kizárólag cserépedényben főztek és tároltak.
Manapság is megtaláljuk a konyhai kiegészítőket árusító boltokban, és jó okkal feltételezhetjük, hogy sok háztartásban is jelen van.
És hogy miért szeretjük annyira?
Az hozzávalók általa kíméletes bánásmódban részesülnek, megtartják a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat a lehető legmagasabb arányban, ezzel szemben azonban parányi vagy éppen semennyi zsírt igénylő ízes, zamatos ételek készülhetnek el benne, így nem kell lemondanunk a teljes ízélményekről.
Tökéletesen alkalmas például a húsféleségek, szárnyas-, hal-, sertés-, marha-, és vadhúsok, valamint köretek és egytálételek elkészítésére egyaránt.
Elkészítési módjuk is igen egyszerű, hiszen betesszük a sütőbe és teszi is a dolgát.
 
Cserépedény/ Agyag edények
A cserépedényt/tálat használat előtt legalább fél órát kell áztatni a hideg vízbe, fedéllel együtt. A víznek egészen el kell lepnie, hogy a nyitott pórusokba is behatolhasson. A meleg sütőben a víz szépen, lassan gőzzé fog átalakulni ezáltal megakadályozza a tálban lévő étel kiszáradását, megégését.
A tál mindig hideg sütőbe legyen elhelyezve. Alsó, vagy középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük el. Az előírt hőmérsékletre felmelegítjük. A légkeveréses módot ne használjuk, mert a tál ki fog száradni.
A sütőből "érkező" tál nagyon forró! Ezért vastag konyhai kesztyűvel érdemes megfogni.
Tanácsos vágódeszkára vagy vastag összehajtott konyharuhára helyezni. A tál a hideg felületen azonnal elreped! Ebből az okból hideg folyadékot sem szabad a forró tálba önteni.
Ha a tálban lepirult,odakapott az étel, akkor néhány órára áztassuk be langyos vízbe, majd mosogatószer nélkül, forró vízzel, erre a célra használt kefével mossuk el!  Vigyázat! Pórusai magukba szívják a mosogatószert, majd visszajuttatják az ételbe.
 
Rendezés:
Nézet:
Telefon:+36-70-546-6632

Elérhetõségek