6+1 tipp, hogy ropogós-omlós legyen a kacsasült
Az ősz egyik slágerétele a ropogós bőrű, omlós húsú kacsasült, azonban sokan nem mernek nekiállni az otthoni sütésnek, félve attól, hogy túl száraz lesz a végeredmény. Pedig érdemes felvenni a házi receptgyűjteménybe a kacsát is, mert néhány tippet, tanácsot követve különleges fogás kerülhet az asztalra.
1. Jó kacsát kell választani!
A kacsa bőrének színe, vastagsága is árulkodik arról, hogy melyik szárnyast érdemes megvenni. Szép sárga színű, vastag bőrű példányt kell választani. Ha a túllógó bőrdarabkákat levágjuk a nyaknál és a farhátnál, beletömködjük a hasába, akkor sütés közben belülről is megfelelően zsírozza majd a húst.
2. Szárazon vagy vizesen is be lehet sózni.
A kacsát sütés előtt alaposan be kell sózni kívül-belül, és legalább fél napig állni hagyni. A só szépen felpuhítja a hús rostjait, így lesz majd belül finom omlós. A hagyományos konyhai só helyett érdemes jobb minőségű, durva szemű tengeri sót választani. A bedörzsölés helyett vizes sóoldatba is állítható a kacsa.
Már karácsonyra hangolódva: Ha a tengeri sóhoz narancshéjat, citromhéjat, szegfűszeget és egy kis fahéjat keverünk, tökéletes lesz a kacsa az ünnepi menühöz.
3. Egy szuper kacsasütő nem hiányozhat az edénykészletből.
Mi a két legfontosabb dolog a kacsa sütéséhez? A ráfordított idő és a hozzávaló edény. A kacsasütő edények speciálisan úgy lettek kialakítva, hogy biztosítsák a megfelelő, egyenletes hőfokot a pecsenye számára, hogy a hús lassan párolódhasson, átjárhassák az ízek és az aromák. Választható teflonos, zománcozott, rozsdamentes, indukciós, márványbevonatos, öntöttvas kacsasütő edény is. Az a praktikus edény, amelyik elég nagy egy 4-5 kilós szárnyashoz, van teteje, jó a bevonata, hogy a sütés befejeztével tisztítani is könnyű legyen.
Nemcsak kacsának! Ezekben a szuper edényekben bármilyen sültet, csülköt, sólettet, rakott ételt el lehet készíteni, sőt még a házi kenyér is fantasztikus lesz benne.
4. Így nem lesz túl zsíros a kacsa húsa:
A kacsa bőre alatt jó vastag zsírréteg van, ezért érdemes bőrével lefelé kezdeni a sütést, hamarabb kiolvad a zsírja. Forgatás után pedig be kell szúrkálni óvatosan a bőrét, hogy sütés közben kifolyhasson a felesleges zsiradék, és ne rakódjon rá mind a húsra. Ettől a bőre is szép marad, nem ugrik össze a hő hatására.
5. Így pedig nem lesz túl száraz:
A sülés közben kifolyt zsírra rátehetünk még egy lapáttal konfitálással. Adjunk hozzá még több zsírt, azon süssük a kacsát alacsony hőmérsékleten. A sok zsír megvédi a kiszáradástól a húst, átjárják teljesen a finom ízek, és igazán omlós, szaftos lesz!
A megmaradt sok zsír sem vész kárba, mert felhasználható később bármilyen sütéshez, főzéshez – hacsak el nem fogy rögtön lilahagymával, zsíroskenyér formájában.
6. És így lesz piros, ropogós:
Nehéz megtalálni az egyensúlyt a sütési idő beállításában, mert ha addig sütjük a kacsát, amíg szép piros, ropogós nem lesz a bőre, közben könnyen kiszáradhat a húsa. Ennek elejét vehetjük, ha a hús megpuhulása után kiszedjük a sütőből a kacsát, és serpenyőben pirítjuk készre a bőrét.
Vagy gyorsítsunk mázzal! A kacsa pecsenyelevét narancslével, mézzel összeforralva finom szirupot kapunk, amivel bevonható a bőre, és gyorsan ropogósra sül.
+1 tipp a tálaláshoz
Miután megsült a kacsa, és kivettük a sütőből, a serpenyőből, hagyjuk egy fél órát pihenni, hogy igazán jó legyen az állaga. Addig a köret is elkészíthető hozzá. A kacsasült kínálható dinsztelt káposztával, krumplipürével és aszalt szilvával, de a túrós nudli is isteni lesz hozzá.
Túrós nudli
Hozzávalók:
- 10 dkg rétesliszt
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 marék zsemlemorzsa
- 1 csipet só
- kevés olaj
Elkészítés:
A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojást, egy csipetnyi sót. (Ínyencek sajtot is tehetnek a nudli tésztájába.) Gyúrjuk jól össze, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, és daraboljuk nudli nagyságúra. Forrásban lévő vízben főzzük ki a nudlikat, várjuk meg, míg feljönnek a víz felszínére, és szedjük ki szűrőkanállal. Serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát, forgassuk meg benne a nudlikat. Tálalható máris a kacsa mellé!